Anđelo Marković (19) iz Banjaluke priznao je u banjalučkom Okružnom sudu da je ubio vršnjaka Aleksandra Rolda iz Banjaluke.

Priznanje krivice prihvatilo je sudsko vijeće kojem je predsjedavala sudija Vesna Stanković-Ćosović, koja je izricanje presude zakazala za četvrtak, 18. jun.

Prema optužnici, Marković je Rolda usmrtio sa 10 uboda nožem 6. februara ove godine u dvorištu Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac.

U vrijeme ubistva Marković je u krvi imao 1,82 promila alkohola i bio je u stadijumu srednjeg pijanstva. U optužnici se navodi da su se oni prethodno posvađali i potukli u banjalučkoj ulici Vojvode Momčila. Toga dana Rold je s društvom bio u kafe-baru “Laverno” u ulici Braće Mažar i Majke Marije. Marković je u isti kafić došao oko 22 časa, a poslije nekog vremena svi su napustili pomenuti ugostiteljski objekat. U optužnici je navedeno da, dok su pješačili ulicom Vojvode Momčila, Marković je provocirao Rolda i ostale. Oni su ga neko vrijeme izbjegavali i nisu reagovali. Ipak, Marković i Rold su se potukli, a nakon kraće tuče svi su otišli do dvorišta Osnovne škole “Jovan Cvijić”. U jednom trenutku Marković je prišao Roldu i pružio mu ruku rekavši da hoće da se pomire. Kada mu je Rold pružio ruku u znak pomirenja, Marković je izvukao nož dužine oštrice 12,5 centimetara i ubo ga u grudi i glavu, nakon čega su se njih dvojica porvali i pali na zemlju. Marković je bio gornji i nogom je pritisnuo glavu Roldu i počeo ga ubadati nožem. Ostali prisutni su pokušali da ga spriječe u tome, ali je on nožem počeo da prijeti njima pa su se povukli. Potom se Marković  ponovo vratio do Rolda, koji je ležao nepomično, ubo ga još nekoliko puta i pobjegao. Ubica je uhapšen dan kasnije i određen mu je pritvor, u kojem se nalazi. Optužnicu protiv njega banjalučki Okružni sud potvrdio je 4. maja ove godine.

Završne riječi

Okružni tužilac Branko Bjelajac u završnoj riječi  zatražio je od suda da Anđelu Markoviću izrekne najmanju kaznu od 15 godina zatvora. Tražio je da mu vijeće poslije izricanja presude produži pritvor u kojem se nalazi. Branilac Markovića, Duška Bogojević, zamolila je sud da prilikom izricanja kazne uzme u obzir to što je u vrijeme izvršenja djela on bio u stanju smanjene uračunljivosti.

– Osim toga, prema nalazu tužilačkog vještačenja Marković je osoba smanjenih intelektualnih sposobnosti, s lakom mentalnom retardacijom – kazala je Bogojevićeva.

Izvor: glassrpske.com