Pariz, Provansa, Nica i čuvena rivijera duž azurne obale, može li više od toga jedna zemlja da ponudi? Može, ako je u pitanju Francuska, čija sela izgledaju poput onih iz dječije slikovnice.

Ne čudi nas što ova prelijepa zemlja decenijama drži mjesto broj jdan, kada su u pitanju turističke posjete, a za to je na prvom mjestu zaslužan njen glavni grad, kojim se sa pravom diči – Pariz, a potom Provansa sa svojim nepreglednim poljima lavande, te glamurozni Kan i Sen Trope.

Istorijsko i kulturno naslijeđe ove zemlje, a potom i njene prirodne ljepote sa pravom Francusku stavljaju svake godine na prvo mjesto liste najposjećenijih zemalja svijeta.

Na kraju krajeva, svi želimo da vidimo taj veličanstveni grad svjetlosti u kome se nalazi čuevna Mona Liza, možda još čuveniji Ajfelov toranj, Versaj, Notr Dam, Monmarte…spisak je jednostavno predug.

Međutim, ako vas put navede u Francusku na nekoliko dana, imajte na umu da u ovoj zemlji možete vidjeti još mnogo nestvarnih mjesta, a to su na prvom mjestu autentična sela, koja zaista izgledaju poput onih iz bajki, a većina njih se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, kao i  na listi nezavisnog udruženja utemeljenog 1982. pod nazivom “Najljepša sela Francuske”.

Trenutno ih na ovoj listi ima čak 155, a mi smo za izabrali ona koja su na nas ostavila najveći utisak, mada je selekcija bila izuzetno teška.

1. Anesi

files

Svega 35 kilometara od Ženeve nalazi se ovo ušuškano selo, zapravo gradić kji je i največi na ovoj teško probrabnoj listi. Većina upečatljiv zgrada koje se nalaze duž živopisnog kanala, datiraju iz 12. vijeka, a zbog kanala koji prolazi kroz veći dio Anesija, kao i autentničnih građevina koje ga okružuju, ovaj gradić prozvan je svojvrsnom mini Venecijom u Francuskoj.

2. Kolmar

files-2

Možda i najpoznatiji gradić na ovoj listi, posjeduje autentičnost poput Anesija, sa karakterističnim građevinama koje datiraju iz srednjeg vijeka i kanalaom koji se proteže duž čitavog mjesta. Zgrade i kuće u Kolmaru krase jarke boje, a uz kaldrmisane uličice, kao i pored kanala nanizane su cvjetne leje takođe upečatljivih jarkih boja.

3. Egizhajm

files-3

Baš kao i Kolmar, sva okolna sela u njegovoj blizini krasi specifična živopisna arhitektura, koja je takođe karakeristična za samu regiju, a nalazi se na granici sa Njemačkom. Zbog čega sva mjesta u ovoj oblasti izgledaju poput onih na stranicama bajki braće Grim. Dodatnu bajkovitost stvara i okolna priroda i ništa manje bajkoviti pejzaži, dok se ponosni mještani trude ne samo da oluvaju autentičnost, već i da dodatno istaknu svaki i uljepšaju svako selo.

4. Benak – at – Kaznak

files-1

Ovo seoce na obali Dordonje nenaseljava više od 500-600 stanovnika, ali zato privlači na destine hiljada turista, s obzirom da važi za jedno od najljepših mjesta u Francuskoj. Kamene kućice izgrađena u visni rijeke, nadvisuje zamak koji je star koliko i samo selo, više od 1000 godina. Šetnja ovim ulicama transportovaće vas ravno u srednji vijek i sve vrijeme nećete moći da se otmete utisku kako će se svakog trena iza nekog ćoška pojaviti plemkinju u raskošnoj balskoj haljini.

5. Etreta

files-4

Jedna od najpoznatijih mjesta u gornjoj Normandiji svakako je ovo šarmantno mjestašce na obali engleskog kanala. Pored samog mjesta koje krase nanizane kućice stare nekoliko vijekova, je poznat i crkvi Notre Dame, koja se nalazi tačno iznad specifičnih kamenih lukova koji krase ovu obalu, a pogled sa ovog mjesta je nezaboravan.

6. Gordo

files-5

Mnogo je toga što treba vidjeti u Provansi i što će vam oduzeti dah, a jedno od mjesta koje morate posjetiti ukoliko se uputite u najromatičniju francusku regiju, svakako je Gordo. Ovaj magični gradić naseljen je još od perioda antičkog Rima, od kada datiraju i neke od građevina u njemu. Ljepota grada, mediteranska klima i polja lavande, učinile su od ovg mjesta svojevrsni raj za oči, dušu i tijelo.

7. Lormarin

files-6

Jugoistok Francuske diči se selom koje posjeduje jedinstven šarm i eleganciju, zbog čega privlači brojne turiste, ali i razne umjetnike. Uličice i kuće krase bršljan i cvjetne leje, ali brojne male umjetničke galerije, te ne čudi što je baš ovo mjesto dom poznatih francuskih umjetnika i pjesnika.

8. Rikvir

files-7

Sjeveroistok zemlje može se pohvaliti jedinstvenim gradićem koji turisti posjećuju na čuvenoj alsatijanskoj vinskoj ruti. Drevene kuće jarkih boja datiraju iz perioda 16. vijeka, a kako mještani tvrde izgled im je ostao nepromjenjen stotinama godina. Uživanje u šetnji kroz autentično slikovito selo upotpuniće obrok uz obavezno domaće vino iz regije u nekoj od tradicionalnih kafanica.

9. Rošfor – an – Ter

files-8

Pored zdanja iz 16. i 17. vijeka koja krase ovo mjesto na sjeverozapadu Francuske u njemu se nalaze vrlo autentičani zamak i crkva iz 12. vijeka

10. Honflor

files-9