Polipi, miomi, pregrade, adhezije od prethodnih operativnih zahvata i poroda, kao i ostale promjene u unutrašnjosti materice moguće je vidjeti pomoću dijagnostičnog postupka, histeroskopije. Preporučuje se svim pacijentkinjama kod kojih se u toku ginekološkog pregleda posumnja na promjenu unutar materice.

-Uslovi za histeroskopiju su da se radi odmah poslije menstruacije, jer tada se iščisti sluznica, ostanu goli zidovi materice, i može se vidjeti svaka promjena. Prednost histeroskopije nad ostalim metodama za ispitivanje materice je ta što ste vi bukvalno fizički u materici kao što smo nas dvoje u ovoj sobi, gledamo plafon, bočne zidove, gledamo pod i gledamo šta ima tu i sve što odudara od noramlnoga, a možemo u istom aktu odstraniti, na primjer, polip, slikovito nam je opisao histeroskopski metod dr Milovan Milić, specijalista ginekologije i perinatologije, te uži specijalista za sterilitet i infertilitet iz klinike “Jelena” Banjaluka.

Histeroskopija: Spekulumom se širi materica, uvlači se histeroskop i vrši se detaljan pregled

Dakle, postoje dijagnostička i operativna histeroskopija. Pri ovom metodu koristi se teleskopski instrument, nazvan histeroskop. Ljekar proširuje vrat materice, a zatim uvuče histeroskop u u nju kako bi pogledao unutrašnjost materice, sluznicu i jajovode. Moderni histeroskopi su toliko maleni da omogućuju vizualizaciju s minimalnom dilatacijom ili čak i bez dilatacije. Ovaj postupak se može obaviti u lokalnoj ili opštoj anesteziji.

Sa druge strane, operativna histeroskopija se vrši u slučaju ako se utvrdi da određenu promjenu unutar materice treba otkloniti. I tada se koristi histeroskop, ali koji ima kanale u koje ljekar umeće vrlo tamke instrumente. Ovi instrumenti se mogu koristiti za uklanjanje polipa, uklanjanje ožiljaka i za druge postupke. Ovaj postupak se obično izvodi u opštoj anesteziji.

Zanimljivo je da cjelokupni proces može pratiti pacijentkinja, ukoliko, naravno ona to želi.

-Veličina materice je otprilike kao veličina jajeta i mi ulazimo u tu šupljinu u kojoj vidimo sve 10 puta uvećano. Ako je sve 10 puta uvećano, onda se to može vidjeti perfektno. Upale sluznice materice koje su čest razlog zašto žene ne ostaju trudne, takozvani endometritis, takođe se mogu vidjeti pomoću ove metode i izgledaju kao jagode, naslage na endometrijumu i imamo fine makaze koje su našim pacijentkinjama naizgled strašne jer je sve, ponavljam 10 puta uvećano, a klješta su u prosjeku 1.7 milimetara i sa njima uzimamo određeni isječak  i šaljemo ga našem patologu na analizu. Upravo je patolog taj koji uspostavlja dijagnozu koja je uglavnom u skladu sa dijagnozom ginekologa koji se bavi histeroskopijom, objašnjava dr Milić.

Metoda histeroskpija je, inače, veoma skupa. Međutim, kod nas, ukoliko imate zdravstveno osiguranje i uputnicu porodičnog ljekara, ova metoda prema navodima dr Milića košta 8 KM. 

Sam naziv nastao je od latinskih riječi “histero” što znači materica i “skopija”, odnosno gledanje. Samo u određenim situacijama, histeroskopski se ne mogu vidjeti miomi.

-Histeroskopski možemo vidjeti sve što se nalazi u materici. Ukoliko imamo miom unutar nje, mi ga uz pomoć kamere vidimo i otklonimo, ako pritišće sluznicu materice mi ga opet možemo vidjeti, ali  ako je sa gornje strane materice, u unutrašnjosti sluznice i ne pritišće je, onda ga ne možemo vidjeti.

Neophodno je istaći da se ultrazvukom, pa i onim najmodernijijim, ne može sve vidjeti. Zbog toga stručnjaci preporučuju histeroskopiju, odnosno unutrašnji pregled materice. Ona se savjetuje i svim ženama koje ne mogu da ostvare trudnoću, ioako danas postoje dva mišljenja o tome. Prvo je da se histeroskopija uradi nakon dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje, ali dr Milić ipak podržava drugo mišljenje, odnosno da se prvenstveno uradi histeroskopija, pa tek onda, ako je potrebna, vantjelesna oplodnja, što je, kako navodi, logičan redoslijed medicinskih postupaka.