Prvi paviljon studentskog centra u Banjaluci dobija novu stolariju vrijednu 400.000 KM, tako da studenti mogu odahnuti, jer sljedeću zimu neće dočekati u hladnim sobama.

Nakon smrzavanja, problema sa grijanjem i stolarijom, te starim bojlerima iz JU Studentski centar „Nikola Tesla“ stiže lijepa vijest. Zgrada stara 40 godina konačno će biti renovirana. Radnici na prvom paviljonu rade već dva dana, sanacija će koštati 400.000 KM, a kompletna drvena stolarija biće zamijenjena novom PVC.

Iako u staroj zgradi doma ne štimaju mnoge stvari, stara i dotrajala stolarija im je bila jedan od najvećih problema, jer je sva toplota kroz nju izlazila iz soba.

Više od 450 studenta, koji žive u ovom paviljonu, ne kriju da im je pao kamen sa srca, jer se smrzavanje od zimus neće ponoviti.

– Konačno. Mislim da još jednu zimu ne bi izdržali, jer ne vrijede ni radijatori ni grijalice kada hladnoća ulazi kroz staru drvenu stolariju. Ovako bar i ljepše izgleda, urednije je, a o funkcionalnosti da ne pričam. Trebalo je ovo uraditi mnogo ranije, jer ona stolarija ničemu nije služila, samo smo čekali kada će se raspasti i povrijediti nekoga – kaže stanarka doma Marijana Savić.

Direktor doma, Zoran Babić, kaže da bi radovi trebali biti gotovi u maju, a ako budu imali novaca, u drugoj polovini godine promijeniće i stolariju na drugom paviljonu.

– Za sada novu stolariju postavljamo na prvom paviljonu, nadam se da neće biti većih problema. Sam Centar je finansirao sve radove, a od novca koji uspijemo da uštedimo zavisi kada će na red doći i drugi paviljon – rekao je Babić.

Ministarstvo ih ignoriše

Renoviranje paviljona trebalo je finansirati Ministarstvo prosvjete i kulture, a radilo se o cifri od 1,5 milion maraka, međutim, kažu studenti, od toga ništa.

– Ministarstvo prosvjete i kulture nam je obećalo taj novac, međutim sada nas „koči“ Ministarstvo finansija, koje treba da nam ga isplati. Očekujemo skoro sastanak sa ministrom Zoranom Tegeltijom, da vidimo šta se tu dešava – kaže Ljubiša Karlica, predsjednik parlamenta studentskog centra.

(EuroBlic)