Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i pet direktora javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Opština potpisali su danas ugovore o davanju subvencija za zapošljavanje 14 pripravnika u ovoj godini, a za ovu namjenu iz lokalnog budžeta biće izdvojeno 100.000 KM.

Za zapošljavanje dva pripravnika u Opštinsku upravu planirano je 14.925 KM, a preostali iznos od 85.075 KM biće raspoređen za 12 pripravnika u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština.

Prema riječima načelnika opštine, navedena sredstva utvrđena su odlukom o usvajanju budžeta opštine Kotor Varoš za ovu godinu.

“Dodjela ovih subvencija ima za cilj da podstakne zapošljavanje lica visoke stručne spreme koja se prvi put zapošljavaju u struci”, istakao je Sakan.

Projektom podrške sticanju radnog iskustva mladih u statusu pripravnika obuhvaćeno je sufinansiranje zarada 14 mladih visokoobrazovanih kadrova koji nemaju radnog iskustva, a koje im je potrebno kao uslov za polaganje pripravničkog ispita i zasnivanje radnog odnosa.

Pripravnički staž za lica sa visokom stručnom spremom je 12 mjeseci.

(Srna)