Vlažne maramice se ne upotrebljavaju za ruke bebe mlađe od 18 mjeseci.

Devet od deset majki koristi vlažne maramice. U današnje vrijeme mame sebi olakšavaju posao u vezi s pitanjem higijene svojih beba. Devet od deset majki koristi vlažne maramice koje, inače, zauzimaju 65 posto tržišta proizvoda za dječiju higijenu, piše bebaimam.ba.

O čemu treba voditi računa prilikom upotrebe?

S mlijekom ili losionom?

Izbor zavisi od navika.

Žene koje koriste mlijeko za svoju higijenu, izabraće maramice s mlijekom, a one koje više vole vodu, odlučiće se za maramice s losionom. Ipak, mlijeko, kao “bogatije”, bolje uklanja nečistoću prilikom promjene pelena. Maramice na bazi losiona više odgovaraju licu, jer ne ostavljaju masni film na koži.

Zapamtite: bilo da su na bazi losiona ili mlijeka, vlažne maramice su hidratantne ako sadrže ulje cvijeta pamuka ili badema.

Ne upotrebljavajte je za ruke bebe mlađe od 18 mjeseci!

Mališani sisaju palac, stavljaju prste u usta, a losion i mlijeko iz maramica ipak nisu za to namjenjeni! Iako nisu toksične, bolje je ne brisati bebi ruke maramicama prije nego što navrši osamnaest mjeseci. Najbolje je bebi ruke prati običnom vodom.

Kada ih izbjegavati?

Ako je beba podložna alergijama (ako ima ekcem) ili ako pati od eritema na koži svakako izbjegavajte maramice. Oprez, konzervansi!

Upotreba vlažnih maramica podrazumijeva često otvaranje i zatvaranje kutije ili kese. Pored toga, uvijek ih uzimamo više ili manje čistim rukama. Zbog toga, a i zbog sprečavanja razvijanja bakterija, vlažne maramice sadrže veći broj konzervansa od drugih kozmetičkih proizvoda. To je određena sigurnost.

Međutim, među konzervansima koji se koriste nalazi se i paraben koji je trenutno na lošem glasu, jer je alergen. Obavezno provjerite da li se on nalazi među sastojcima.

Bolje se čuvaju u kutiji

Rok trajanja maramica zavisi od toga koliko su vlažne i od pakovanja. Izaberite one u kutiji prije nego u kesi. U svakom slučaju, možete ih čuvati tri mjeseca.

Upozorenje: Kad uzmete vlažnu maramicu da obrišete ruke odmah je bacite u kantu za smeće. Mnogi je koriste da bi pored ruku, obrisali i mobilni telefon ili naočare ili torbu. Na taj način ćete samo razmazati bakterije svuda okolo….