Jedan učesnik Trećeg banjalučkog m:tel polumaratona nalazi se u životnoj opasnosti i još je priključen na mašinu za vještačko disanje, dok drugi pacijent samostalno diše i stanje mu se poboljšava, saopšteno je juče iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Prema riječima intenzivnu medicinu za nehirurške grane prof. dr sc. med. Peđe Kovačevića, riječ je o pacijentima mlađe životne dobi koji su primljeni zbog poremećaja stanja svijesti i poremećaja disanja.

– Sve dalje prognoze o zdravstvenom stanju pacijenata su krajnje preuranjene i neizvjesne – navedeno je iz UKC-a.

Toplo i sparno vrijeme zadalo je mnogo poteškoća svim učesnicima polumaratona, pogotovo rekreativcima, a neki od njih su dali i više nego što su mogli u datom trenutku. Medicinsko osoblje oko staze imalo je pune ruke posla, a Hitna pomoć je intervenisala nekoliko puta i prevozila trkače u bolnicu.

– Nažalost, ovakve stvari se dešavaju na gotovo svim polumaratonima, jer neki jednostavno ne znaju gdje im je granica. U stalnom kontaktu smo sa doktorima i nadam se da ćemo čuti najbolje vijesti. Učinili smo sve da učesnici budu maksimalno bezbjedni. Kada sam vidio kako je sparno, pozvao sam momke koji su bili zaduženi za snabdijevanje vodom i oni su odnijeli dodatne zalihe na sva mjesta predviđena za to – rekao je direktor polumaratona Vladimir Selec.

Juče se moglo čuti da su neki od rekreativaca koristili razne preparate kako bi lakše savladali dionicu od 21,1 kilometar.

– Ne mogu to da komentarišem, lično sam istrčao mnogo polumaratona i gotovo uvijek koristim gelove za rehidrataciju u kombinaciji sa vodom. U tome nema ništa loše, jer se gelovi sastoje od ugljenih hidrata, šećera i minerala i praktično nadoknađuju sve ono što tijelo troši prilikom velikih napora. Da li su neki koristili nešto drugo, zaista ne mogu da komentarišem. Vodimo se onim što kažu ljekari, nadam se da će otkriti uzrok ovih nemilih događaja – zaključio je Selec.

Kimanijeva dobro

Najbolja atletičarka u BiH Lusija Kimani uplašila je sve prisutne u finišu trke, a neposredno po ulasku u cilj izgubila je svijet. Ipak, poslije ukazane pomoći puštena je kući, a juče se osjećala mnogo bolje.

– Prvi put joj se ovo desilo u karijeri. Zaista ne znam šta je uzrok, vjerovatno je premor i teško vrijeme. Nekoliko dana neće trenirati, jer je u posljednje vrijeme imala mnogo trka – rekao je njen trener Siniša Marčetić.

(glas)