U Banjaluci će u ponedjeljak, 22. maja, biti obilježeno 25 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika, izjavio je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Mitrović je rekao novinarima da se kao datum bilježavanja ovog događaja uzima 22. maj jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna 1992. godine.

“Ne želimo da zloupotrebljavamo ovu tragediju, već da ukažemo na to da se ne smije zaboraviti stradanje tek rođene djece izazvano krajnjom bezobzirnošću, prije svega, međunarodnog faktora”, naglasio je Mitrović.

On je podsjetio da se zapadni dio Republike Srpske u to vrijeme nalazio u okruženju, a da je rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN bilo zabranjeno vršiti prelete preko tog područja, uključujući i one humanitarnog karaktera.

“Ovdje smo imali samo kiseonik koji je bio neupotrebljiv za bebe i nije bila dozvoljena dostava kiseonika vazdušnim putem uprkos brojnim apelima Savjetu bezbjednosti UN, pa i tadašnjem generalnom sekretaru /Butrosu Butrosu Galiju“, podsjetio je Mitrović.

On je dodao da je beba rođena u tom periodu Slađana Kobas, zbog naknadnih posljedica koje je ostavio nedostatak kiseonika preminula 2005. godine, a Marko Medaković živi sa teškim psiho-fizičkim posljedicama.

Mitrović je naveo da Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica Srpske vodi aktivnosti i na izradi spiska djece koja su na bilo koji način stradala u ratu, dodajući da taj spisak još nije konačan i da je do sada popisano više od 1.000 djece.

Prema njegovim riječima, taj spisak, kao i popis svih stradalih lica u Republici Srpskoj, trebalo bi da bude sačinjen do kraja godine.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila je do sada evidentirao 1.282 stradale djece, od kojih 372 smrtno, dok je 382 djece ranjeno ili povrijeđeno, 487 ih je pretrpjelo torturu u zarobljeništvu ili logoru, dok 41 dijete ima psihičke traume.

Sekretar Udruženja “12 beba” Željka Tubić, jedna od majki čija je beba umrla u tom periodu, rekla je da je u martu ove godine preminula majka jedne od 12 beba Živka Knežević, samohrani roditelj maloljetnih sina i kćerke.

“Kćerka je, zahvaljujući institucijama vlasti Republike Srpske, dobila zaposlenje. Ova djeca žive kao podstanari i u planu nam je da pokrenemo humanitarnu akciju kako bi im se obezbijedio krov nad glavom”, navela je Tubićeva.

Obilježavanje 25 godina od stradanja 12 beba počeće u ponedjeljak, 22. maja, u 9.30 časova služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na grobno mjesto gdje su sahranjene na Novom goblju.

U 11.00 časova biće položeni vijenci na spomenik stradalim bebama u centru grada.

Programom je predviđeno obraćanje zvaničnika i majki stradalih beba u 12.00 časova u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, gdje će biti prikazan film “Dah života”.

Organizator obilježavanja je Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Izvor: Srna