U Republici Srpskoj registrovano je samo oko 2.000 pčelara, a svake godine smanjuje se broj pčelinjih društava zbog korištenja velike količine zaštitnih sredstava za voće, ratarske i povrtarske kulture, rekla je Srni viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Duška Slijepac Radaković.

Ona je navela da se u Srpskoj ne proizvode dovoljne količine pčelinjih proizvoda, te da se dosta njih uvozi od kojih su neki lažni.

Radakovićeva, koja je viši stručni saradnik za stočarstvo, dodala je da na proizvodnju pčelinjih proizvoda dosta utiču i vremenski uslovi.

Prema njenim riječima, Ministarstvo kroz svoje stručne službe daje savjete i organizuje predavanja za pčelare, a osnovana je i Škola pčelarstva u kojoj proizvođači mogu proći adekvatnu obuku.

Ona je navela da su obezbijeđeni i priznati sertifikati, te da je cijena obuke od 600 KM veoma povoljna u odnosu na zemlje regiona gdje iznosi i više od 1.000 KM.

Radakovićeva je napomenula da su prošle godine povećani podsticaji koji iznose 4,50 KM po košnici.

Ona je poručila da je Ministarstvo spremno da pomogne proizvođačima pčelinjih proizvoda, te najavila osnivanje udruženja pčelara paraplegičara.

Povodom Svjetskog dana pčele, Savez udruženja pčelara Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom organizovalo je danas u Banjaluci manifestaciju “Jedan cvijet, jedna pčela” na kojem su učestvovala djeca predškolskog uzrasta, učenici Srednje poljoprivredne škole, te Udruženja pčelara Srpske i Raničkog kulturno-umjetničkog društva “Pelagić”.

“Republika Srpska je sedma zemlja u svijetu koja se uključila u organizovanje ovakve manifestacije”, rekla je Radakovićeva.

Cilj manifestacije je upoznavanje građana o značaju pčelarstva, kao i o privrednim koristima pčela važnih za život čovjeka, odnosno pčelinjim proizvodima, te o indirektnim koristima pčele, odnosno njenoj ulozi kao oprašivača koja je 20 puta veća od direktnih koristi za čovjeka.

Građanima su podijeljeni leci, sjeme i sadnice cvijeća da bi im se ukazalo na značaj očuvanja pčelinjeg svijeta.

Izvor: Srna