Ukoliko vas i ovog ljeta sunce neugodno iznenadi bolnim opekotinama na koži, nemojte pretjerano brinuti, jer rješenje za ovaj problem imate na dohvat ruke.

Pijte mnogo vode

Poznato je da voda hidrira kožu i čini je elastičnom i mekom, tako da ako ste izgorjeli, pijte što više vode kako bi rehidrirali tijelo iznutra.

Tuširajte se hladonom vodom

Ukoliko su opekotinom zahvaćene veće površine poput leđa ili nogu, istuširajte se ili okupajte u hladnoj vodi. Izbjegavajte gelove za tuširanje kako ne biste dodatno iritirali osjetljivu kožu.

Hladno mlijeko

Obloga od hladnog mlijeka takođe pomaže. Namočite čistu gazu u mlijeko i držite je na izgorjelom području oko 20 minuta. Proteini iz mlijeka će stvoriti zaštitni sloj na koži i smanjiti gubitak vlage.

Jogurt

Od davnina poznato je da jogurt ili kiselo mlijeko ublažavaju opekotine od sunca. On hladi, smiruje, vlaži i vraća prirodnu pH vrijednost koži. Potrebno ga je nanijeti na opekotine i ostavite da stoji do 15 minuta.

Med

Poput jogurta, i med smiruje i obnavlja oštećene ćelije kože. Nanesite ga na opekotinu i ostavite da stoji do 20 minuta.

Jagode

Jagode su bogate vitaminom C koji je najvažniji za proizvodnju kolagena, ali i taninom koji smiruje upale. Napravite kašicu od nekoliko jagoda i stavite na bolno mjesto. Nakon nekoliko minuta, kada se kašica upije u kožu, ostatak obrišite maramicom.

Krompir

Ovo povrće obiluje skrobom koji ima mogućnost da izvuče toplotu iz kože i smiri bolove jer djeluje kao prirodni analgetik.

Zeleni čaj

Taninska kiselina koja se nalazi u zelenom čaju pomaže kod regeneracije oštećene kože. Rashlađeni zeleni čaj utapkajte po bolnim mjestima.

Pasta za zube

Pasta za zube može ublažiti bol od opekotina i spriječiti stvaranje plikova. Preporučuje se za opekotine od sunca koje nisu zahvatile veću površinu.

Kamilica

Kamilica, odnosno čaj od kamilice pomaže kod opekotina od sunca. Potrebno je ubaciti par vrećica čaja od kamilice u vrelu vodu, ocijediti vodu, a vrećice stavite u frižider na pola sata. Hladne vrećice stavljajte nekoliko puta u toku dana na bolno mjesto i držite ih pet minuta.

Krastavac

Nasijecite hladan krastavac i stavite na bolno mjesto.

Morska so

Opekotine se mogu ublažiti ispiranjem slanom vodom svakih sat vremena. Razmutite pola kašičice morske soli u čaši tople vode.

Sirće

Sirće djeluje kao antiseptik na manje opekotine i pomaže u sprečavanju infekcije. Razrijedite ga sa jednakim dijelom vode i nanesite na opekotinu.

Paradajz

Nasijecite paradajz na kriške i utrljajte ih na opekotinu. Kiseline iz paradajza će umiriti pečenje i spriječiti pojavu mjehurića.

Bjelance

Bjelance nanesite direktno na opekotinu, a kad se prvi sloj osuši, ponovite postupak. Nemojte ispirati, već bjelance nježno utrljajte i prekrijte zavojem.

 

(NN)