Strijelci Protivgradne preventive RS ispalili su ove sezone 357 protivgradnih raketa, a najviše posla imali su na području Bijeljine i Banjaluke.

Zahvaljujući pravovremenom dejstvu šteta na branjenom području, koje čini oko milion hektara zemljišta, nije bila velika.

– Manja šteta u opštinama Laktaši, Prnjavor i Modriča, koje su bile zahvaćene gradom, uglavnom je nastajala u trenucima kada nismo imali odobrenje Kontrole leta za ispaljivanje raketa – rekao je vršilac dužnosti direktora Protivgradne preventive RS Tihomir Dejanović.

Ističe da su u sezonu odbrane od grada ušli sa 1.938 raketa, te da u idućem periodu planiraju nabavku još 610 kako bi uspješno završili sezonu.

Najveći problem sa kojim se suočavaju u ovom preduzeću jeste slaba naplata od poljoprivrednika, koji su po hektaru obradive površine godišnje dužni da plate 1,80 KM.

– Dugovanja trenutno iznose oko 190.000 KM, a najveći dužnici su Bijeljina, Lopare, Srbac, Zvornik, Doboj, Ugljevik, Gradačac i Šamac – rekao je Dejanović, naglasivši da se procenat naplate kreće između 15 i 30 odsto, zbog čega manjak u kasi ovog preduzeća godišnje iznosi oko 150.000 KM.

(glas)