Kad je nešto skupo, a vrijedno za zdravlje, mi smo spremni da platimo, ali su i plagijatori spremni da falsifikuju. Naučite kako da razlikujete razne vrste maslinovog ulja!

Ekstradevičansko – najkvalitetnije ulje

Ovo je maslinovo ulje najboljeg kvaliteta dobijeno prvim cijeđenjem maslina na temperaturi do maksimalnih 30 stepeni. Temperatura ne smije da izazove degradaciju ili promjene u ulju. Pored toga što ćete ga prepoznati po nazivu „ekstra virgino”, na deklaraciji mora da bude naveden procenat slobodnih masnih kiselina, izražen kao oleinska kiselina. S obzirom na to da je ekstradevičansko maslinovo ulje pravi prirodni sok iscjeđen iz masline, ono se odlikuje i specifičnim ukusom samih maslina. Ti ukusi mogu biti voćni, gorki pa čak i opori. Zbog ove raznolikosti, mnoge koji ga prvi put probaju, maslinovo ulje odbije. Kvalitet zavisi i od samog prerađivača u uljari.

Devičansko ulje

Ono je takođe devičansko ulje dobijeno cijeđenjem bez hemijske prerade, ali ima veći ostatak slobodnih masnih kiselina, izražen kao oleinska kiselina (do dva odsto).

Obično devičansko ulje

I ovo ulje je identično dobijeno, samo samo mu je ostatak masnih kiselina do 3,3 odsto.

Rafinisano maslinovo ulje

Pod ovom vrstom se podrazumjeva ulje dobijeno postupcima rafinisanja devičanskog (virgino) maslinovog ulja koji ne dovode do promjena u prvobitnoj strukturi triglicerida

Mješavina različitih ulja

Dobijeno mješanjem rafinisanog maslinovog ulja i devičanskog (virgino) maslinovog ulja. Sadržaj slobodnih masnih kiselina, računat kao oleinska kiselina, ne smije da bude veći od 1,5 odsto.

Ulja komine

Ovo ulje je najslabijeg kvaliteta i dobijeno je od komine (ostatka plodova poslije cjeđenja) rastvaračima i ima dvije podgrupe – rafinisano ulje komine i ulje komine masline. Prvo je dobijeno rafinisanjem sirovog ulja komine masline koje ne dovodi do promjena u prvobitnoj strukturi triglicerida. Može da se koristi za ljudsku ishranu, ali se ne može zvati maslinovim uljem. Druga vrsta je dobijena mješanjem rafinisanog ulja komine masline i devičanskog (virgino) maslinovog ulja.

Kako prepoznati pravo?

Postoji mnogo savjeta kako da birate i prepoznate pravo maslinovo ulje, ali ovaj način se često pominje. Da biste, naime, utvrdili da li ste kupili original ili plagijat, stavite ulje u frižider na više od deset časova. Ako se zgusne i očvrsne onda je riječ o pravom ulju, a ako ne, onda ima dodataka. Najbolje je, kažu, da ga ostavite ipak u frižideru 24 časa, jer ovaj test ima i svoje mane. Masline su različite, a i vrijeme branja može uticati na to koliko je potrebno ulju da se zgusne. Maslinovo ulje je 70 odsto mononezasićeno, a, recimo, suncokretovo 70 odsto polinezasićeno. Kada ih držimo na hladnom (u frižideru) mononezasićene masti su čvrste ili polučvrste, a polinezasićene su uvijek tečne. Tako da će maslinovo očvrsnuti, a suncokretovo neće. Pravo ekstradevičansko trebalo bi da očvrsne u frižideru (naravno, ne kao mast ili maslac). Ne čuvajte ga ipak u frižideru i obavezno kupujte u tamnim flašama (bitno je da ih čuvate od svjetlosti).

Zabluda je da nije dobro pržiti na maslinovom ulju. Stručnjaci napominju da je čak i bolje pržiti na maslinovom nego na suncokretovom jer je to kvalitetnije i stabilnije ulje. Ali problem je naravno cijena, jer je maslinovo ulje mnogo skuplje.

Izvor: lovesensa.rs