Čist, kao snijeg, bijeli veš koji miriše na svježinu – to je ideal kome teži svaka domaćica. Međutim, često se dešava da se kod jedne komšinice na terasi suše idealno bijeli čaršavi, a kod druge veš koji više liči na sivu izblijedjelu krpu. Zašto se to dešava i kako postići efekat idealne bjeline bez previše napora? Već ste isprobali sintetičke izbeljivače, koji su uzgred i istanjili vaš veš, a rezultatom niste zadovoljni? I kako izbjeliti veš i vratiti njemu prethodnu bjelinu ?

Nemojte očajavati. Postoje i narodna sredstva, koja su koristila naše bake i prabake. Ponekad tajna čistog bijelog veša nije u skupim sredstvima poznatih proizvođača, nego u jednostavnim narodnim sredstvima. Jedan od takvih načina je izbjeljivanje veša pomoću kalijum permanganata. Probajte i vi, i bićete iznenađeni rezultatom.

Kako izbjeliti veš uz pomoć kalijum permanganata?!

Za početak nabavite u apoteci najobičniji kalijum permanganat. U kućnim uslovima ovim jeftinim, ali veoma korisnim sredstvom uradite sljedeće:

  • U 10 litara vruće vode (koju možete sipati u lavor) stavite nekoliko kristala kalijum permanganata da voda postane roze boje. Nemojte pretjerivati, da ne dobije tamnoljubičastu boju;
  • Sipajte 200 gr deterdženta za veš i promješajte;
  • Stavite mokar veš u ovaj rastvor. Odgore lavor pokrijte najlonskom kesom ili folijom za domaćinstvo i ostavite tako 4-5 časova (možete i čitavu noć). Nemojte da vas zbuni ova, najblaže rečeno, neatraktivna nijansa vode, u kojoj je potopljen vaš veš.
  • Nakon toga veš iscjedite, stavite u veš mašinu i perite ga na uobičajeni način.

Možete oprati veš prije izbjeljivanja. U tom slučaju, izvadivši ga iz lavora, samo ga isperite u čistoj vodi i okačite da se suši.

watermarked-m1-1024x256
Postupak izbjeljivanja veša

Po potrebi, ponavljajte postupak izbjeljivanja i uvijek ćete imati besprijekorno čist bijeli veš, koji će biti dostojan divljenju vaših komšinica i zahvalnosti vaših ukućana.

Savjet plus: obična soda bikarbona pomoći će vam da uštedite na skupim sredstvima za pranje i izbjeljivanje veša. Rezultat će biti bolji ako pri pranju na visokoj temperaturi dodate 2-3 kašike sode bikarbone uz prašak za veš. Soda smanjuje tvrdoću vode, tako da svi deterdženti za veš postaju još efikasniji. Kao dobar izbjeljivač, neke žene koriste prašak za pecivo. Potrebno je samo da ga stavite, prije pranja, sa praškom za veš u istu pregradu u mašini.

Izvor: uspesnazena.com