Kada je u pitanju moda, prave ikone stila prohujalih vremena posjedovale su, osim odjeće, stav, viziju, hrabrost i gracioznost. Mnoge od njih su bile ispred svog vremena i hrabro su dovele modu na neki novi nivo. Danas, ove dive i dalje inspirišu, a njihov stil obilježio je jednu prelijepu epohu.

PRISILA PRISLI (Priscilla Presley)

Prisila-Prisli

Prisila, žena legende Elvisa Prislija, obilježila je modnu scenu 60-ih godina prošlog vijeka zahvaljujući svojoj elegaciji, glamuroznom oblačenju i natapiranoj crnoj kosi. Prisila je zaista umjela da nosi titulu kraljice rokenrola.

PRINCEZA GREJS KELI (Grace Patricia Kelly)

slika-miss-models-10-najljepsih-zena-20vijeka-foto-slike-6410-1-5

Čuvena Grejs Keli čiji se život promijenio za 180 stepeni kada je od glumice postala princeza, ostavila je trag u vremenu zbog svoje klasične ljepote i elegancije. Princeza Grejs od Monaka ostaće upamćena po sofisticiranoj čipkastoj vjenčanici koju je nosila na vjenčanju sa princom Renijeom III od Monaka.

PRINCEZA DAJANA (Lady Diana Spancer)

1-Recently Updated43

Jedna od najfotografisanijih žena na svijetu, princeza Dajana, uvijek je imala nepogriješiv ukus. Njen stil, gracioznost, uvijek perfektna frizura i humanost ostaće zauvijek upamćeni.

MERILIN MONRO (Marilyn Monroe)

Marilyn-Monroe

I 50 godina poslije njene smrti, Merilin je ostala jedna od najvećih ikona koje su ikada koračale našom planetom. Merlinka je bila jedna od prvih seks bomba i zavodila je mnoge poznate i moćne muškarce svojom fantastičnom figurom, čuvenom frizurom i krv crvenim karminom.

DŽEKLIN KENEDI ONAZIS (Jacqueline Kennedy Onassis)

Dzeklin-Kenedi-2

Njen pedigre, stav i brak sa predsjednikom SAD su još više doprinijeli da postane prava ikona stila. Džeki O. ostaće upamćena po elegantnim kostimima, šeširima i predimenzioniranim naočarima za sunce koje su dobile ime baš po njoj. Kao prava glamurozna diva, još u to vrijeme, nosila je dizajne Olega Kasinija, Koko Šanel i Huberta Živanšija.

KOKO ŠANEL (Coco Chanel)

124809_koko-sanel00_hf

Koko je jedna od najuticajnijih modnih dizajnera svih vremena, a njena vizija uticala je na to kako će se žene oblačiti godinama i godinama poslije nje. Ona je bila prva koja je koristila streč materijal, a čuvene perle koje je uvijek nosila preko male crne haljine koja je takođe postala njen prepoznatljiv dizajn, donio joj je status prave modne ikone. Takođe, čuveni “Šanel” kostim od tvida i danas je simbol elegancije i luksuza.

BRIŽIT BARDO (Brigitte Bardot)

brigitte-bardot-photo

Čuvena seks bomba 50-ih godina prošlog vijeka, Brižit Bardo ostala je prepoznatljiva po natapiranoj plavoj kosi, mačkastim očima i punim usnama. Ova francuska glumica bila je jedna od prvih koja je nosila provokativne bikinije iz dva dijela, koji su tada bili potpuno skandalozni. Takođe, Brižit je učinila popularnim veliki izrez na haljinama koji je otkrivao oba ramena.

ODRI HEPBERN (Audrey Hepburn)

download (2)

Sinonim za ženstvenost i stil, skoro svi filmovi u kojima je glumila postali su legendarni. Od čuvene male crne haljine i mačkastih naočara za sunce u filmu “Doručak kod Tifanija” do dugih suknji sa kaišem u filmu “Praznik u Rimu”; Odri će zauvijek ostati upamćena po dahu ženstvenosti koji je utkala u svaku odjevnu kombinaciju koju je obukla. Ova lijepa glumica uvijek je bila vjerna omiljenom dizajneru Hubertu Živanšiju.

MARLEN DITRIH (Marlene Dietrich)

Marlene_Dietrich_in_No_Highway_(1951)_(Cropped)

Marlen je jedna od najglamuroznijih filmskih diva svih vremena koja je izgledala očaravajuće i u omiljenim bundama, ali i u strogim odijelima. Marlen je svojim stilom 30-ih godina prošlog vijeka inspirisala dizajnera Ives Sen Lorena da kreira liniju odijela specijalno krojenih i strukiranih za dame. Zahvaljujući njoj, odijela su postala ne samo prihvatljiva za žene, već šik i seksi komad odjeće.

 

Izvor: zena.blic.rs