“Potičem iz djetinjstva, kao što neko potiče iz neke zemlje”, napisao je autog knjige bez koje ni naše djetinjstvo ne bi bilo isto.

Antoan de Sent Egziperi rodio se 1900. godine u Lionu u Francuskoj. Izgubio je oca kada je imao samo četiri godine, a sa sedamnaest je izgubio i mlađeg brata, što ga je teško pogodilo.

S njim i sa sestrama proveo je neobično, zanimljivo djetinjstvo puno mašte, o kojem je jednom napisao: “Potičem iz djetinjstva kao što neko potiče iz neke zemlje.”

Egziperi je prvi put je poletio 1912. godine. Bavio se matematikom i tehničkim izumima. Slijedio je svog zvjezdanog junaka Malog princa i bukvalno. Godinu dana nakon objavljivanja knjige poletio je na izviđački let, a nestao je nad Mediteranom 31. jula 1944. godine.

Egziperi je još od djetinjstva pokazivao sklonosti ka pisanju ali i želju da postane pilot. To je i ostvario u Strazburu 1921. godine.

Svoje prvo djelo “Avijatičar” objavio je 1929. godine, kada je aktivno letio na pravcima u Americi gde istražuje Patagoniju i Kordiljere. Orden legije časti dobio je 1930. godine za zasluge u civilnoj aronautici. Na svoj posljednji let krenuo je kao učesnik oslobodilačkih snaga protiv Hitlerove Njemačke 31. jula 1944. godine i nikada se nije vratio.

Izvor: stil.kurir-info.rs

Izvor: