Cilj joge i duhovnosti je biti bolji čovjek. Živjeti u skladu sa prirodom, Univerzumom i društvom. Biti zaštitnik, a ne uništavač.

Joga postaje način života u trenutku kada shvatite šta je joga. Kada shvatite šta vam donosi praktikovanje joge, odnosno kako praktična upotreba njenih univerzalnih principa u svakodnevnom životu vaš život čini srećnim, zdravim, cjelovitim i potpunim…

Prilikom gostovanja Mahamandaleshwar Swami Vivek Purija, učitelja i ambasdora joge u novosadskom centru “Joga u svakodnevnom životu”, vježbači joge imali su prilike da upoznaju i dožive jogu, kroz druženje, predavanje i vježbanje, na nešto drugačiji način od onog na koji su usvojili kod svojih instruktora.

vivek
Mahamandaleshwar Swami Vivek Puri

Mahamandaleshwar Swami Vivek Puri rođen je u Zagrebu, 1966. godine. Već od svoje 12 godine se interesuje i bavi jogom, a počinje je podučavati 1982. godine, sa nepunih 17 godina života. Godine 1984. na poziv tadašnjeg Joga saveza Jugoslavije odlazi kao najmlađi instruktor joge u Beograd, gdje upoznaje Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwaranandu – Swamijija i postaje njegov učenik. Iste godine sa prijateljima osnovao je društvo “Joga u svakodnevnom životu” u Zagrebu. Naredne godine protekle su u istrajnom vježbanju i izučavanju znanja joge. Godine 2007. dobija inicijaciju u red sanjasija na Kumbha Meli u Allahabadu, Indija.

Tokom svih proteklih godina, Swami Vivek Puri je iskustvom i vivekom (jasnim) razlučivanjem umio da približi drevno znanje joge mnogim vježbačima i aspirantima. Njegova sposobnost da složeno pretoči u jednostavno, nedostižno u moguće, koncizno i duhovito interpretira, uvijek je privlačila i inspirisala mnoge naraštaje. Učesnik je brojnih mirovnih konferencija i jedan je od najzaslužnijih za uspješno organizovanje prve mirovne konferencije u Hrvatskoj 2005. godine.

Godine 2013. je tokom Kumbha Mele u Allahabadu u Indiji za svoj dugogodišnji rad na promociji joge i indijske kulture iniciran je u zvanje Mahamandalešvara Maha Nirvani Akhare. Radi se o jednoj od najvećih titula koju može dobiti jedan sanjasi, a Vivepuri je jedan od tri ne-Indijca u istoriji koji ju je dobio. Danas, Swami Vivekpuri ima svoj joga centar u Zagrebu, a kao istinski ambasador joge i Joge u svakodnevnom životu, putuje po čitavom svijetu i vjerodostojno podučava ovu mudrost.

Kada je nastao sistem “Joga u svakodnevnom životu”, ko su osnivači i koji su osnovni koncepti? Po čemu se Joga u svakodnevnom životu razlikuje od drugih škola joge?

“Joga u svakodnevnom životu” je holistički i sveobuhvatan sistem koji se bavi tijelom, umom, svješću i dušom, a na zapadu je prisutan od 1970. godine. Temeljni cilj je postizanje i očuvanje fizičkog, mentalnog, duhovnog i društvenog zdravlja, spajanjem pradavnih duhovnih tehnika i mudrosti Indije sa znanjem savremenog doba. Osnivač sistema je Višvaguru Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahešvarananda.

 

Izvor: lovesensa.rs