Intolerancija na hranu može se javiti u bilo kom životnom dobu. Kod nekoga se to dešava kada prvi put proba izvjesnu vrstu hrane, a kod nekoga se pojavi iznenada, čak i ako je tu namirnicu do tada jeo bez problema.

Iako intoleranciju vrlo često mješaju sa alergijom, ove dvije reakcije nisu sinonimi i veoma je važno znati razliku.

Alergija na pojedine namirnice je osjetljivost koja je jasno izražena i primjetna, sa simptomima koje je teško previdjeti: pojavljuju se pečati na koži, crvenilo, svrab, otežano gutanje, otekline po tijelu, mučnina…

Takva je obično alergijska reakcija na jaja, jagode ili breskve. Ali, intolerancija na hranu nikad se ne pojavljuje u tom obliku. Ukoliko organizam ne podnosi određenu vrstu namirnica, u dužem periodu javljaju se brojni simptomi, koji se najčešće previde. Čovek ili mršavi ili se goji do granica koje je teško kontrolisati, ima glavobolju, nesanicu, hroničnu upalu sinusa i neki problem s kožom: ekcem, psorijazu, akne.

Nerijetko osjeća gubitak energije, apatiju i potištenost, uz promjenu raspoloženja u vidu pretjerane aktivnosti, a mijenja se i kvalitet noktiju ili kose. Vremenom, poslije dužeg trajanja intolerancije, regulacija nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi biva sve teža, a može započeti i maligni proces u tijelu.

Šta je test intolerancije na hranu?

To je medicinsko ispitivanje kojim se određuje stepen podnošljivosti svake vrste hrane za koju je poznato da može izazvati problem u metabolizmu. Već je decenijama poznato da nije svaka namirnica dobra za svakog čovjeka. Postoje one koje jednoj osobi mogu da obezbjede pravu energiju za zdrav život, ali i one koje uzrokuju nakupljanje otpada u ćelijama – koji umanjuje vitalnost i skraćuje život.

Test na intoleranciju svako treba da uradi, savjet je stručnjaka. Rezultati testa se, naravno, razlikuju od osobe do osobe. Što ranije budemo saznali šta nam koristi a šta odmaže u zdravoj proizvodnji ćelijske energije, to je bolje za nas.
Djeca treba da se testiraju prije svih. Do uzrasta od tri godine ne postoje tačno definisane grupe namirnica koje će biti dobro ili loše prerađene, jer je enzimska i hormonska aktivnost još uvijek nezrela. Ali već od pete godine trebalo bi obavezno da se obavi ovakav test, jer će biti mjerodavan za budući život.

Izvor: lisa.rs