Ovo povrće odmah uvrstite u jelovnik jer je savršen borac protiv mnogih teških bolesti i prebogat esencijalnim vitaminima i mineralima.

Pored španata i kelja, brokoli je jedna od najhranljivijih prirodnih namirnica koje postoje. Zapravo, ovo povrće, koje je nastalo u italijanskoj provinciji Kampanija, smatralo se namirnicom sa jedinstvenom vrijednošću još od vremena antičkih Rimljana, zbog svojih ljekovitih dejstava.

Kada su italijanski imigranti na početku dvadesetog vijeka proširili uzgoj brokolija na područje Amerike, ovo povrće postalo je omiljeno, a njegova popularnost i sada raste. U prilog tome govore i statistički podaci: konzumiranje brokolija povećano je za nevjerovatnih 940 procenata na Zapadu u posljednjih 25 godina, vjerovatno zbog toga što je veliki broj studija pokazao koliko je brokoli dobar za zdravlje čovjeka.

Borac protiv raka

Istraživanja su pokazala da je brokoli vrlo efektan kada je u pitanju prevencije i liječenja nekoliko tipova raka. Na primjer, jedna studija objavila je zaključak da brokoli u organizmu proizvode anti-maligne aktivnosti. Takođe, primjetili su i da izotiocijanati koji se nalaze u brokoliju, pozatiji i kao antiooksidanti, pružaju vitalnost i obnavljaju cervikalne, hepatocelularne, jajne i ćelije pankreasazahvaćene rakom.

Takođe, ovo povrće ima i jaka anti-upalna svojstva u liječenju ćelija oboljelih od leukemije.

Druga studija iz 2013. godine takođe je opisala brokoli kao antikancerogenunamirnicu, zbog koncentracije antioksidanata koje sadrži, ali su dodali da preventivni efekat nisu razumjeli u potpunosti.

Riznica vitamina C i K

Jedna šolja seckanog brokolija obezbjeđuje organizmu čak 135 procenata preporučene doze vitamina C i 116 odsto vitamina K. Osim što, kao moćan antioksidant, čisti organizam od slobodnih radikala, koji uništavaju zdrave ćelije, vitamin C pomaže i u sintezi kolagena, pa djeluje i protiv starenja.

Sa druge strane, vitamin K pomaže u pravilnom zgrušavanju krvi, čime čuva zdravlje kostiju. Bez dovoljne količine vitamina K u ishrani, može vam se desiti da obilno iskrvarite, a u najgorem slučaju možete oboljeti od koštanih bolesti, poputosteoporoze.

Zaštita od toksina iz okoline

Studija objavljena na Imunološkoj klinici u martu 2009. godine došla je do zaključka da sulforafan, molekul koji se nalazi između izotiocijanata, može da zaštiti od respiratornih zapaljenja koja uzrokuju astmu, hronične bolesti pluća i druge respiratorne probleme.

Ova studija je pokazala da sulforafan podstiče veću proizvodnju enzima antioksidanata kod ljudi, pa ih na taj način čuva od slobodnih radikala koji se unose udisanjem zagađenog vazduha, isparenja iz automobila i duvanskog dima.

Ovakvi rezultati ukazuju da redovno konzumiranje brokolija, koji je jedan od najvećih prirodnih izvora sulforafana, može i te kako da nas zaštiti od spoljašnjih toksina.

Obilje vlakana i hranljivih materija

Brokoli je bogat mnogim materijama koje čuvaju zdravlje čovjeka. Na prvom mjestu, jedna šolja brokolija sadrži 9 odsto preporučene dnevne doze dijetetskih vlakana, koja čiste crijeva od štetnih materija, regulišu probavu i apsorbuju šećere iz crijevnog trakta.

Sa druge strane, brokoli je prepun esencijalnih minerala, poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, mangana, selena i kalijuma, koji udruženim snagama pomažu prirodne procese u organizmu.

I to nije sve: brokoli je bogat i vitaminom A, koji čuva vid. Takođe pripada i hrani koja podstiče mršavljenje, jer sadrži vrlo malo kalorija i masti, a u njemu praktično ne postoji glikemijsko opterećenje.

Institut “Linus Poling” ocjenio je brokoli kao najbolju sirovu namirnicu, dok termička obrada ometa oslobađanje antioksidanata i ograničava količinu koje tijelo može da apsorbuje.

Treba li vam još neki razlog da jedete brokoli?!

Izvor: naturalnews.com