O menopauzi se dugo govorilo samo u najintimnijim krugovima, među prijateljicama koje prolaze kroz isti period i teškoće, ili sa ljekarom, dok je danas tema o kojoj se sve češće priča u medijima.

Muškarci, poslovni partneri, porodica i prijatelji ne samo da su bili izostavljani iz ovih razgovora, već se pred njima oprezno krilo kroz šta se prolazi, jer se rečenica: „Pusti je, ona je klimakterična” provlačila kao osuda na starost, neprivlačnost, neupotrebljivost, neku tešku psihičku i/ili fizičku bolest.

U posljednjoj deceniji svedoci smo promjene u tom smislu: o ovoj problematici ne samo da se govori i piše javno, otvoreno i kompetentno, već se sve više priča i o andropauzi, sličnim promjenama u tijelu muškarca. Iako takve brošure i članci sadrže mnoge korisne informacije o tome šta se sve dešava u organizmu, sa kakvim promjenama se susrećemo ili ćemo se tek susresti, malo njih pominje da je potrebno izmijeniti način ishrane i stil života te tako i sebi i okolini olakšati prolazak kroz ovaj period.

Iako je termin „menopauza” i dalje uobičajen u našem jeziku, u ovom članku ću radije koristiti doslovni prevod njemačke riječi „wechseljahre” – „ godine promjene”, jer više odgovara procesima i toku kroz koje naše tijelo i psiha prolaze u posljednjoj trećini života.

Termin menopauza koristi se za opisivanje stanja žene i označava period posljednjeg mjesečnog krvarenja i prestanak reproduktivne funkcije. On obično pada između 45. i 55. godine života, a po podacima Svjetske zdravstene organizacije u prosjeku je to oko 51. godine. Promjene nastupaju znatno ranije, kada produkcija hormona jajnika počne da opada, to jest sedam do 10 godina prije gubitka menstruacije.

Ovaj period karakterišu skraćena ili produžena krvarenja, skraćeni ili produženi ciklusi, neredovne menstruacije i njihov povremeni izostanak. U medicini se ovo doba naziva premenopauza i povezuje se sa najvećim brojem teškoća.

Menopauza nastaje završetkom menstrualnih ciklusa i često je praćena samo sporadičnim krvarenjima. Ovaj proces obično traje od jedne do tri godine. Nakon što od posljednjeg krvarenja prođe najmanje godinu dana, tijelo polako ponovo uspostavlja ravnotežu i ulazi i postmenopauzu koja traje između pet i sedam godina.

Ovaj članak je namjenjen svim osobama koje su u ovom životnom dobu punom promjena, novih izazova i mogućnosti, ali i onima koje to tek očekuje, i on je praktični savjetnik kako da sebi pomognu jednostavnim savjetima iz kuhinje. Kao što nam je poznato, hrana je poslije vazduha i vode najveći izvor životne snage. Iako ona nije lijek, pogrešna ishrana izaziva ili pogoršava mnoge bolesti, dok pravilna značajno može da doprinese njihovom sprečavanju i iscjeljenju.

Tako i u menopauzi sebi možemo pomoći jednostavnim savjetima i receptima iz kuhinje te značajno ublažiti tegobe, smanjiti pa čak i izostaviti uzimanje hormonskih prepararata.

Nastaviće se…