Ovaj domaći ovlaživač za lice se sastoji od samo tri sastojka! Da, dobro ste čuli. Tri sastojka. I najbolji dio? Priprema traje nekoliko sekundi. I dok je pripremate – sve miriše… Ovaj recept za domaću hidratantnu kremu za lice će vas svakodnevno oduševljavati prekrasnim prirodnim mirisom, dok će vam u isto vrijeme vlažiti i liječiti kožu. Jednostavnost nikada nije bila jednostavnija.

Prošli su dani kada smo vjerovali da kozmetički proizvodi trebaju biti kupljeni i skupi, te jako komplikovanog sastava koji vam u stvari može učiniti više zla nego dobra. Najbolje stvari su uvijek jednostavne, zar ne?

Sastojci:

  • 1/2 kafena šoljica djevičanskog kokosovog ulja
  • 1 kafena kašika tekućeg vitamina E (čuva od starenja i prirodni je konzervans)
  • 5-7 kapi esencijalnog (eteričnog) ulja lavande (ili šta već volite)

Priprema:

Evo što vam je činiti: jednostavno stavite tekuće kokosovo ulje, vitamin E i ulje lavande u zdjelu. Zatim izmiješajte. Ako radite ovu kremu dok je hladnije vrijeme, kada kokosovo ulje ima tendenciju da bude tvrdo, moraćete malo ugrijati kokosovo ulje na sobnu temperaturu, zgnječiti ga viljuškom, te miješalicom pomiješati ove sastojke kako bi se ulja povezala, a vi dobili glatki, kremasti proizvod.

Prebacite ovu jednostavnost u teglu. Čuvajte dalje od izvora topline i svjetla. Najbolje držati u frižideru kako bi bilo kremasto.

Korištenje i dobrobiti

Koristite ovu hidratantnu kremu ujutro i naveče za lice. Dovoljna je mala količina, a krema traje i traje…

Ako imate masnu kožu, vidjet ćete kako kokosovo ulje osigurava koži savršenu hidrataciju bez masnog osjećaja koji se često zna osjetiti kod kupovnih krema.

Vitamin E pomaže u oporavku od oštećenja i starenja kože, konzerviše i pomaže kod opekotina, posjekotina, ožiljaka, itd., a o dobrobitima lavande bi mogli napisati knjigu…

Ne zaboravite i ovo:

Kokosovo ulje pruža prirodnu zaštitu od sunca.

Kokosovo ulje ostavlja zaštitnu barijeru protiv uticaja iz okoline.

Kokosovo ulje je antioksidant, pa je kao takav izrazito antibakterijski i antimikrobno bogato.

Ako ste trudni, kokosovo ulje je odlično protiv strija.

Kokosovo ulje je nježno i dovoljno sigurno za bebe i djecu, te se može koristiti protiv pelenskog osipa.

Plus, najbolje od svega – sasvim je u redu ako ga malo poližete ili progutate 🙂

Izvor: atma.hr