Voće jarkih boja trebalo bi da vam je što češće na jelovniku.

Hrana koja sadrži velike količine antioksidanata usporava neprekidni proces u tijelu koji dr Nicholas Perricone naziva “unutarćelijska upala”. Zbog te upale, tvrdi ovaj popularni dermatolog, ćelije ne mogu da funkcionišu kako treba, ne proizvode dovoljno energije i ne mogu da apsorbuju hranljive materije. Dugoročni efekat takvog procesa jeste da se koža isteže i bora, a i drugi organi trpe – javljaju se prvi znaci senilnosti i arterioskleroze.

Najefikasnija hrana kojom možete pomoći koži da zaustavi ovaj proces jesu sve vrste bobičastog voća – jagode, maline, borovnice, brusnice… “Idealno bi bilo kad biste uključili voće u svih pet obroka tokom dana, a jarke boje voća su siguran znak da obiluju antioksidantima”, kaže dr Perricone.

On, takođe, preporučuje ribu iz tzv. hladnih mora, kao što je losos, a savjetuje i redovnu upotrebu maslinovog ulja. Na njegovoj “pozitivnoj” listi su i jogurt i kefir, a na negativnoj uobičajeni stresogeni faktori za kožu kao što su pušenje i pretjerano izlaganje suncu.

Izvor: lovesensa.com