Mješavina meda i cimeta vijekovima je korištena kao lijek za sve. Nekada se vjerovalo da ova savršena kombinacija može vratiti vid slijepima ili čak oživjeti mrtve.

Istraživanja pokazuju da med i cimet u kombinaciji imaju fantastične ljekovite moći poput regeneracija stanica i tkiva, podizanje otpornosti organizma i slično.

Od davnina mješavina meda i cimeta nosi obilježje eliksira koji daje čovjeku krepkost, mladost i plodnost, zdravlje i besmrtnost. Taj eliksir bio je duhovna hrana mudraca i svetaca. Smatra se da cimet i med u kombinaciji mogu riješiti i problem debljine.

Svakodnevna upotreba te dvije namirnice podiže imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa. Dovoljno je ujutro u čašu vode razmutiti pola kašičice meda i sasvim malo cimeta i to popiti. Upućeni tvrde da se na ovaj način postiže savršena vitalnost.

Postoje razni načini na koji se ova kombinacija priprema ovisno o kojim je zdravstvenim problemima riječ, piše Fitday.

Bolesti srca

Napravite smjesu od meda i cimeta i namažite je na krišku hljeba. Ovaj obrok možete jesti svakodnevno za doručak. Smanjuje holesterol u arterijama i sprečava srčani udar. Redovna upotreba te kombinacije smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca. Kod starijih osoba, arterije i vene gube elastičnost pa može doći do začepljenja. Kombinacija meda i cimeta će revitalizovati krvne sudove.

Pomaže kod raka želuca

Med i cimet mogu pomoći u liječenju raka želuca. Pacijenti koji pate od te bolesti treba da pojedu kašiku meda pomiješanu s kašikom cimeta u prahu i to svakodnevno tri mjeseca.

Artritis

Dodajte dvije kašike meda i jednu kašičicu cimeta u prahu u šoljici vruće vode. Ako ovaj napitak budete redovno pili, možete izliječiti hronični artritis. Jedno istraživanje je pokazalo da se bolesnici pomoću tog napitka mogu osloboditi bola čak mjesec dana.

Izvor: radiosarajevo.ba