Iako ljeto nije onako vruće kako smo navikli, to ne znači da smo se riješili komaraca. Dovoljno je toplo za njihovo razmnožavanje, a to znači i njihove ubode i svrbež poslije. Womenshealthmag.com piše šta se tačno dešava u našem tijelu kada nas ugrize komarac.

Prije ugriza

Znojite se, ali toplina vašeg tijela i ugljendioksida u dahu su mamci za komarce, muhe ili druge bubice. Mogu ih nanjušiti sa 150 metara. Muškarci oslobađaju više topline i ugljenmonoksida, međutim oni su i dlakaviji što ih donekle štiti od malenih napasnika.

Tokom ugriza

Insekt se spustio na vašu kožu i ispituje teritoriju. Najzanimljiviji dijelovi su im pored krvnih žila. Moguće je da i ne osjetite ugriz, a komarci su tu “najpodmukliji”. Mogu vam prodrijeti pod kožu i ispustiti slinu prije nego vam isisaju krv. Do trenutka kad osjetite ubod, ona (samo ženski komarci grizu) se najvjerovatnije već nahranila.

Nakon nekoliko minuta

Vaše tijelo je identifikovalo slinu kukca kao stranog napadača. Limfociti, vrsta bijelih krvnih stanica, hrle na scenu da ga unište. To je proces koji uzrokuje svrabež i oticanje. Ne češite se, jer ćete samo pogoršati stvar.

Nakon nekoliko sati

Slina komarca može ostati satima (čitaj: svrabež). Najbolje je ignorisati. Većina proizvoda koji se mogu kupiti da ublaže svrabež od uboda kukaca, nisu učinkoviti.

Idući dan

Svaka osoba različito reaguje. Ako ste srećni, svrabež je blaži iako mjesto ugriza može još uvijek djelovati upaljeno. Ukoliko ste osjetljivi, moguće je da se probudite s velikom otekotinom. To je vjerovatno znak da ste alergični i da je vaš imunološki sistem poslao vojsku antitijela kao obranu. Gadno izgleda? Da. Opasno? Vjerojatno ne. Mogu pomoći led i antihistaminik.

Nakon dva ili tri dana

Velike su šanse da će posljedice ugriza potpuno nestati. Međutim, osjetite li simptome poput glavobolje ili mučnine, posjetite ljekara  kako bi se isključila moguća infekcija ili zaraza opasnim virusom.

Izvor: radiosarajevo.ba