Ovo su tajne koje vam stjuardese nikad neće otkriti.

– Da li ste znali od trenutka kada se maske sa kiseonikom izbace, imate samo 15 minuta kiseonika u njima? Toliko vremena je potrebno pilotu da spusti avion na visinu s koje se može normalno disati.

– Zašto uvijek iz igračaka treba da se izvade baterije? Ako vaša igračka slučajno počne da vibrira, neko od osoblja može da vas natjera da otvorite svoju torbu. Zbog toga ne nosite igračke sa sobom u prostor za putnike.

– Svjetla se prilikom sletanja noću gase da bi se vaše oči prilagode na mrak ukoliko nešto pođe po zlu ili ukoliko treba brzo da se evakuišete iz aviona.

– Da li ste znali da munje često pogađaju avione u letu iako vi to ne primjetite? Možda ovo ipak nije trebalo da vam kažemo…

– Ukoliko vam je želja da u avionskom toaletu radite neke “zabranjene” stvari, bolje nemojte. Toalet u avionu se veoma lako može otvoriti i sa spoljašnje strane.

– Piloti imaju rezervnu hranu u slučaju da je jedna vrsta hrane, koja se služi, otrovana.

– Većina komercijalnih aviona može da leti sa jednim motorom, što je utješno ukoliko dođe do nepredviđenih kvarova i otkazivanja jednog motora.

– Stručno objašnjene zašto se moraju ugasiti mobilni telefoni i računari tokom leta još ne postoji.

– Avion kojem otkažu oba motora i dalje može da leti i to veoma dugo. Sletanje i poletanje su zapravo najkritičniji djelovi puta.

– Voda u avionima je izuzetno prljava. Neki su stari i po 50 godina, a upravo su toliko stari i tankovi za vodu koji se skoro nikad ne peru.

– Da li ste se nekada zapitali zašto, i pored zabranjenog pušenja, u toaletu aviona i dalje imaju pepeljare? Stručnjaci su zaključili da je bolje da one postoje ukoliko neko, iako to nije dozvoljeno, odluči da zapali cigaretu ne bi li imao sigurno mjesto za gašenje.

Izvor: prva.rs