Ukoliko ste odlučili da sami okrečite stan, treba da znate da to nije površan posao koji podrazumijeva da samo par puta pređete bojom preko zidova. Potrebna je dobra priprema, dosta vremena i odgovarajući pribor.

1. Oslobodite prostor

Najprije je potrebno iznijeti sve stvari iz prostorije koju želite da krečite, a ukoliko to nije moguće, namještaj skupite na sredinu sobe i prekrijte ga najlonom. Utičnice i prekidače za struju oblijepite zaštitnom trakom.

2. Izravnajte zidove

Da bi krečenje uspjelo, zidovi moraju biti ravni, čisti i suvi, jer će u protivnom na njima poslije krečenja ostati mrlje od masnoće, vlage i drugih nečistoća. Zato prije nego što počnete sa krečenjem provjerite u kakvom je stanju zid. Ako ima rupa ili pukotina, popunite ih masom za ravnanje zidova. Pažljivo pogledajte da li u kuhinji i kupatilu na zidovima ima tragova od masnoće ili vlage, pa ih uklonite specijalnim pripremnim sredstvima.

3. Izmjerite površinu

Da biste znali koliko vam je boje za krečenje potrebno, premjerite površinu zidova i tavanica koje želite da osvježite.
Na osnovu toga trgovci u radnjama za prodaju boja i lakova znaće da vam kažu koliko boje treba da kupite. Prema gruboj računici, litar boje dovoljan je za osam kvadrata, a ukupna kvadratura površina koje hoćete da okrečite računa se tako što broj kvadrata vašeg stana pomnožite sa tri.

Pripremite boju odjednom, u suprotnom vam se može dogoditi da dobijete različite nijanse boje. Ili u farbari zatražite da vam odmah naprave željenu nijansu.

4. Pribor za rad

Osim boje, za krečenje vam je potreban i sljedeći pribor: valjak, ručka sa regulacijom dužine, sito za cjeđenje, jedna široka i dvije uže i manje četke različitih dimenzija za završne radove, gips ili smjesa za popunjavanje rupa , lopatica (špahtla), ljepljiva traka za zaštitu stolarije i ivica, visoke merdevine da biste dostigli teže dostupna mjesta, plastična folija, krpe, stari papir i stara ćebad da biste zaštitili pod i namještaj i udobna radna odjeća. I ne zaboravite kapu ukoliko krečite tavanicu!

5. Počnite od plafona

Najprije četkicama pređite uglove, ivice i teže pristupačna mjesta. Zatim okrečite plafon, i to od uglova prema sredini. Tek kada se on osuši, pređite na zidove. Kad počnete, nemojte posao ostavljati napola, okrečite cijelu površinu, pa tek onda ostavite da se suši. Prije nego što počnete sa nanošenjem jednog sloja, prethodni sloj mora biti potpuno suv. Vrijeme sušenja i optimalan odnos vode i farbe razlikuju se kod različitih proizvođača, tako da je najbolje da pratite uputstva data uz farbu koju koristite.

Izvor: prva.rs