Intimni odnosi poslije donošenja djeteta na svijet potpuno se razlikuju od pređašnjih, smatraju eksperti. Pogledajte listu promjena u seksualnim odnosima koje se javljaju nakon porođaja.

Tijelo žene se tokom trudnoće i poslije porođaja mijenja, zbog čega nije neobično da se promijeni i osjećaj tokom seksualnog odnosa.

Stručnjaci sajta Parents izdvojili su nekoliko stvari koje se tiču prirode seksualnosti i seksualnih odnosa o kojima žene nedovoljno govore, a za koje treba biti spreman.

1. Osjećaj je drugačiji.

Nakon porođaja, seks može biti lošiji, odnosno osjećaj je slabiji jer tokom rađanja djeteta nije rijedak slučaj oštećenje nerva koji se nalaze u intimnoj regiji ženskog tijela.

S druge strane, odnosi mogu biti još kvalitetniji! Osjećaj se može pojačati jer se (poslije prolaska djeteta kroz porođajni kanal) mogu aktivirati nervni završeci koji ranije nisu bili uključeni u uživanje u seksu.

2. Carski rez može, takođe, promijeniti osjećaj.

Tokom operacije može doći do oštećenja nervnih završetaka, zbog čega u određenim dijelovima tijela nije rijedak slučaj obamrlost.

3. Ponekad su neophodni lubrikanti.

Hormonske promjene koje se odvijaju nakon porođaja otežavaju proizvodnju tjelesnih tečnosti koje se javljaju prilikom seksualnih uzbuđenja. Zbog toga stručnjaci ovog sajta preporučuju upotrebu lubrikanata – one na bazi vode jer su sličniji tečnostima koje proizvodi tijelo, ali i na bazi silikona.

4. Masaža stopala čini čuda.

Tokom masaže stopala, ubrzava se cirkulacija, a krv brže prolazi i kroz karlicu, što je, naravno, neophodno za uzbuđenje. Uz to, na stopalu ima tačaka čija stimulacija direktno utiče na aktivnosti u materici i genitalijama.

 

Izvor: yumama.com