Kako je vitamin C rastvorljiv u vodi, organizam ne može da ga čuva i stvara, zato je neophodno da ga svakodnevno unosimo putem hrane.

Citrusno voće ne drži monopol nad vitaminom C. Ovaj vitamin je od suštinske važnosti za organizam – pomaže u rastu i obnavljanju tkiva, stvaranju kolagena, blagotvorno djeluje na kožu, krvne sudove, ligamente, tetive.

Međutim, vitamin C je rastvorljiv u vodi, organizam ga ne stvara i ne čuva. Dakle, neophodno je da ga unosite putem hrane, a u nastavku slijedi pet namirnica koje ga sadrže u većoj količini od narandže, prenosi Woman’s Health.

1. Žuta paprika
Ovo povrće je odlično jesti svježe, recimo, kao dodatak salati. Žute boje, hrskavo, sočno i, što je najvažnije, sadrži nevjerovatno nizak nivo kalorija. Pola šolje seckane paprike sadrži 155 miligrama vitamina C. Što je više od dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina (75 mg).

paprika

2. Papaja
Svaka polovina velike papaje sadrži 236 miligrama vitamina C. Kao dodatni bonus, ovaj plod je dobar izvor vitamina A i vlakana.

Halved Passion Fruit

3. Kelj
Zelena lisnata glavica puna je antioksidanasa koji organizam čiste od štetnih materija. Čest je sastojak mnogih salata. Dvije šoljice kelja sadrže 150 miligrama antioksidanasa, 684 miligrama kalijuma i skoro 7 grama vlakana.

kelj

4. Jagode
Šolja nasjeckanih jagoda sadrži skoro istu količinu vitamina C kao pomorandža srednje veličine. Dakle, 98 miligrama.

jagode

5. Guava
Ovo tropsko voće sadrži nevjerovatnih 377 miligrama vitamina C po šolji. To je dakle pet puta više od preporučenog dnevnog unosa.

guava

Izvor: stil.kurir-info.rs