Prilikom farbanja kose kod kuće, nerijetko se može dogoditi da se tragovi farbe za kosu nađu i na vašoj koži. Evo nekoliko savjeta kojima ćemo vam pomoći da se rješite ove potencijalne neprijatnosti.

Ukoliko je boja farbe tamna, onda su i tragovi na koži tamniji, a samim tim i uočljiviji, a to vam sigurno nije cilj.

Prije svega, evo savjeta kako da do pojave tragova farbe na koži ne dođe:
Prije nego što počnete da farbate svoju kosu, zaštitite regije kože koje bi mogle doći u kontakt sa farbom. Posebnu pažnju treba usmjeriti na zaštitu regija kože vašeg čela, vrata, ušiju i vaših ruku.

Zato, na dio čela koji se graniči sa regijom kose, na vrat i na ivice ušiju, namažite vazalin ili bilo koju kremu. Možete upotrebiti čak i kremu za ruke ili losion za skidanje šminke. Kožu ruku, zaštitite upotrebom zaštitnih rukavica. Na taj način, u velikoj mjeri ćete spriječiti pojavu tragova farbe na koži.

Ukoliko do pojave tragova farbe za kosu na koži ipak dođe, evo savjeta koji će vam pomoći u tome da i taj problem rješite.

Da bi ste se riješili tragova farbe za kosu sa kože, možete upotrebiti:

  • Lak za kosu,
  • Troprocentni hidrogen,
  • Aceton,
  • Pasta za zube,
  • Pepeo od cigarete.

Sva navedena sredstva veoma jednostavno i lako uklanjaju tragove farbe sa kože, bez obzira da li se radi o tragovima neke od nijansi smeđe, crvene ili crne farbe. Dovoljno je samo da nakon što završite farbanje, na vateni tufer nanesete neko od gore nabrojanih sredstava i njime dobro istrljate regiju kože na kojoj su uočljivi tragovi farbe.

Ukoliko je potrebno, postupak skidanja tragova farbe za kosu sa kože, ponovite i neposredno nakon ispiranja farbe sa kose, a zatim kosu uobičajeno isperite i operite.

Lak za kosu, troprocentni hidrogen ili aceton, djeluju zahvaljujući svojoj osobini da razgrađuju farbu i samim tim uklanjaju njene tragove.

Pasta za zube ili pepeo od cigarete, imaju blago abrazivno svojstvo. Zahvaljujući tom svojstvu, ova sredstva blago ribaju kožu, uklanjaju sa nje tragove farbe, a što je najvažnije nemaju suviše agresivan niti štetan uticaj na nju.

Ukoliko vam nijedno od gore navedenih sredstava za uklanjanje tragova od farbe za kosu sa kože nije pri ruci, možete se poslužiti i alternativnim rješenjem. U tom slučaju, neposredno prije samog ispiranja farbe sa kose, pramenom na koji je u većoj količini naneta farba za kosu, dobro istrljajte regije kože na kojima su uočljivi tragovi farbe. Potom, brzo isperite kožu i kosu. Nakon toga operite kosu šamponom.

Zvuči kontradiktorno, ali svježe nanijeta farba će razgraditi stare tragove farbe za kosu na koži, a na vama onda ostaje još samo da ih temeljnim ispiranjem sasvim uklonite.