Naravno da bi mnogi od nas poželjeli da promijene plavu monotonu boju profila na Fejsbuku… a i da vide ko je gledao njihov profil! Nipošto nemojte nasjedati na takve ponude.

Da li ste ikada željeli da možete da vidite ko vam je posjetio profil, obrisao iz prijatelja ili možda da promijenite plavu monotonu boju profila?

Svako je barem jednom poželio neku od ovih mogućnosti, ali sigurno i probao neku aplikaciju koja je nudila takvu promjenu , ali kompanija za kompjutersku bezbjednost “Bitdifender” upozorava da to može biti veoma opasno.

Naime, u “Bitdifenderu” su napravili spisak od šest najčešćih prevara koje su vezane za najpopularniju društvenu mrežu na svijetu. Ako kliknete na neki od sljedećih ponuđenih linkova, oni obično vode do veb odredišta izvan Fejsbuka. Na njima ćete dobiti zahtijev za preuzimanje i instalaciju zlonamjernih programa, koji često sadrže viruse i druge oblike malvera, zbog kojih možete imati puno problema.

1. Total profile views/visitors

Softver ili aplikacija koja vam navodno može pomoći da pogledate ko je posjetio vaš profil zvanično ne postoji, jer samo Fejsbuk kompanija može izdati zvaničnu mogućnost provjeravanja posjeta.

Još prije nekoliko godina su čelnici ove društvene mreže izjavili kako vjerovatno nikada neće biti mogućnosti da se takve informacije provjere. Aplikacija može imati naziv See your top 10 profile peekers here! i Find out how to see who viewed your profile.

2. Change your Facebook Color/Colour

Fejsbuk nije MajSpejs na kome bilo dozvoljeno mjenjanje tema i boja. Zaštitinu plavu boju Fejsbuk društvene mreže nije moguće promjeniti. A nekad se ista prevara krije i iza aplikacije Say goodbye to Blue Facebook ili Just changed my Facebook theme. It’s amazing.

3. Rihanna sex tape with her boyfriend

Ako je popularna pjevačica snimila kućni video, do sada nije iscurio u javnost. Nemojte nasjedati na ovakve lažne ponude.

4. Check my status update to get free Facebook T-shirt

Fejsbuk do sada nije djelio besplatne majice, a koliko smo obavješteni, ni ne namjerava.

5. Unsealed. We are giving them away for free

Neko dijeli besplatne elektronske uređaje? Na Fejsbuku? Ako nešto zvuči previse dobro da bi bilo istinito, vjerovatno to i jeste. Budite oprezni.

6. Check if a friend has deleted you

Postoje web odredišta koja vam mogu pomoći da otkrijete ko vas je obrisao sa liste prijatelja, ali tako nešto biste trebali da potražite na verifikovanim stranicama kojima vjerujete, a ne na prijateljskom profilu koji lako može biti hakovan.

Izvor. lisa.rs