Priča o ženama nema ni početka ni kraja, uvijek će ostati nedorečena – jer, takva je i žena.

Lijepa Jelena, u helenskoj mitologiji kći Zevsa i Lede, sestra blizanaca Kastora i Poluksa bila je oličenje ženske ljepote. Od antičkog kralja Menelaja, oteo ju je Paris, sin trojanskog kralja Prijama. Zbog ove otmice, prema legendi, izbio je Trojanski rat.

Pošto se njena ljepota pročula, Jelenu su prosili najugledniji grčki junaci, pa je njen otac, po Odisejevom savjetu, prije donošenja odluke svečano zakleo prosce da brane Jelenu i njenog izabranika, ko god da on bude, u svakoj nevolji. Ona se odlučila za Menelaja, koji je poslije Tindarajeve smrti naslijedio presto u Sparti i sa njim rodila kćer Hermionu. Kad je Paris zavio Jelenu (ili je u pitanju bilo nešto drugo) i odveo je u Troju, svi nekadašnji prosci održali su riječ i sa Menelajem, pod komandom njegovog brata Agamemnona, krenuli u rat.

Tako je počeo Trojanski rat. Lijepa Jelena je, prema Homerovoj „Ilijadi“, čeznula za porodicom i domovinom i kajala se zbog lakomislenosti dok je živjela u Troji.

Trojanski kraljević Paris je otmicom Jelene neposredno izazvao ovaj ratni sukob. Uvrijeđeni muž Menelaj i njegov brat Agamemnon, organizovali su pohod na Troju i njenog kralja Prijama u želji da oslobode Jelenu i osvete se zbog nanijete uvrede. Uslijedile su mnoge pripreme, dolazak na zborno mjesto, u Aulidu, i polazak put maloazijske obale, prema Troji.

Rat je vođen devet godina nadomak grada i u njegovoj široj okolini, s naizmeničnom ratnom srećom i uz obostrane gubitke. Tek u desetoj godini, Grci su lukavstvom prodrli u Troju. Ostavili su drvenog konja pred zidinama Troje, koga su naivni Trojanci uvukli u zidine grada.

troja-hektor

U konju se nalazila četa grčkih vojnika koja je otvorila kapije grada, i, uz pomoć još vojnika koji su ušli u grad, razorila legendarnu Troju. Jelena i Menelaj su se srećno vratili u Spartu. Lijepa Jelena je opjevana u mnogim pesničkim i književnim djelima i pominje se kao antički princip ljepote.

Mit ili istorija, pjesničko viđenje ili legenda, nije bitno. Lijepa Jelena je ušla u istoriju kao žena zbog koje je vođen prvi veliki rat uz strahovite žrtve i razaranja.