Sačuvajte bjelinu zuba i njihovo zdravlje pravilnom higijenom!

Pranje zuba poslije svakog obroka visoko je preporučeno od strane stomatologa, ali ipak mehanizmi ljudskog organizma funkcionišu na malo složeniji način, pa se iz tog razloga prvo treba dopustiti tijelu da samo obavi funkcije koje su njemu neophodne, pa da tek onda koristimo hemijska pomagala poput četkice i paste za zube.

Zube treba prati najmanje dva puta dnevno, poslije doručka i prije odlaska na spavanje. Dr Hauard R. Gembl, predsjednik Akademije opšte stomatologije, sproveo je sa svojim timom istraživanje koje je pokazalo da pranje zuba u prvih trideset minuta nakon jela ili pića čini da zubi postaju osjetljiviji na karijes. U tom razdoblju, uslijed povišene kiselosti, zubna gleđ je posebno osjetljiva, pa se zbog čišćenja četkicom za zube može oštetiti, posebno nakon konzumiranja jela koja sadrže šećer ili kiselinu, kolača i voća.

Neke namirnice kao što su nar, cvekla i borovnica, sadrže mnogo polifenola koje štite organizam od brojnih bolesti, ali i mjenjaju boju zuba. Dodatnu štetu na svojim bijelim zubima napravićete ako odmah nakon konzumacije tih plodova operete zube. Umjesto toga, pričekajte neko vrijeme i dopustite da pljuvačne žlijezde obave svoj posao razgradnje bakterija i kiselina u ustima, a tek onda posegnite za voljenom četkicom.

Kada perete zube, činite to kružnim pokretima četkice, jer će to pomoći da uklonite štetne bakterije između desni i zuba.

Higijena usne duplje je vrlo važna za zdravlje i zato ne smijete zaboraviti na redovne posjete stomatologu.

Izvor: lisa.rs