Ukoliko nikako da vam dom zablista onako kako biste željeli, ovi savjeti mogu da vam pomognu, a za neke od njih će vam trebati manje od minut.

Gubljenje vremena na traženje raznih stvari – od sitnica do važnih dokumenata, samo je jedan od problema koje sami sebi priređujemo zbog nereda koji se “kao nekim čudom” neprekidno gomila, prenosi Lisa.rs.

Evo šta rade oni pojedinci kakvih ima svuda oko nas (i koje rado spominjemo kao primjere urednosti), a koji nemaju uobičajene probleme sa neredom.

1. Ostavljaju garderobu na mjestu svake večeri

Ova korisna navika oduzeće vam nekoliko desetina sekundi svake večeri, a čim ustanete bićete nam zahvalni što smo vas podsjetili na ovaj mali ritual. Prije nego što krenete na spavanje, rasporedite garderobu gdje joj je mjesto i umjesto što ćete 10 minuta ujutru potrošiti na traženje čarapa, vi ćete se spremiti na vrijeme za posao i ostati u dobrom raspoloženju.

2. Nemaju višak stvari

Ukoliko neka stvar u vašem domu nema namijenu i nemate baš nikakvu ideju da je iskoristite znate šta treba uraditi sa njom. Naravno, bacite je! Zaboravite na momente u kojima se emocionalno vezujete za nepotrebne figurice ili kutijice, već ih sklonite iz svog prostora i oslobodite sebe dodatnog loma i sređivanja.

ormar-1377689890-11822
Da li vam je ovo poznato? 🙂

3. Trude se da vode domaćinstvo bez viška papira

Stare novine, plakate, letke i sve ostalo što ste dobili od promotera na ulici proslijedite u kantu za smeće. Naravno, prije toga provjerite da u njima nema neke informacije koja bi vam koristila. U tom slučaju sačuvajte, ali ne na frižideru ili polici za televizor, već odvojite fioku gdje ćete spakovati slični materijal.

4. Obrišu svaku površinu nakon upotrebe

Ne propustite da obrišete sto nakon jela, radnu površinu u kuhinji poslije sjeckanja salate, ali ni stočić u predsoblju ako ste na njemu otvarali poštu i pregledali račune. Neće potrajati više od 5 sekundi, a generalno spremanje biće neuporedivo lakše.

5. Ne drže gomile jastuka i prekrivača na krevetima

Šareni jastuci na bijeloj sofi djeluju zanimljivo i kao savršen kontrast. Međutim, mnogo šarenih jastuka i prekrivača na sofi neće djelovati zanimljivo, već neuredno! Izaberite do tri zanimljiva jastuka i osvježite garniture, a ostale rasporedite na ostale prostorije ili poklonite prijateljici kojoj znate da će dobro doći.

jastuci-1383405514-18712
Estetska umjerenost, prije svega!

6. Odlažu cipele i mantile na svoje mjesto čim uđu u kuću

Razbacane cipele na ulazu u dom ili stolice prekrivene jaknama i mantilima nikome ne djeluju simpatično, a naročito ne gostima koji moraju da preskaču vašu obuću kako bi došli do dnevnog boravka. Čim dođete sa posla ili grada uredno spakujte svoje stvari na mjesto gde i treba da budu. Par sekundi posla i poštedićete sebe dodatnog nerviranja ili sređivanja ako su vam se najavili gosti.

7. Nikad ne dozvoljavaju da im se nagomilaju prljavi sudovi

Razmislite samo da li je bolje svaki put “izgubiti” 3 minuta na pranje pet posuda ili čitav dan u pranju sudova od prethodnih tri dana?

8. Vraćaju sve svoje stvari na mjesto

Kad vikendom budete odmarali i uživali u čistom domu bićete nam zahvalni što smo vas podsjetili da koju god sitnicu da ste uzeli vratili ste je na mjesto gde ste je i našli.

9. Imaju redovne termine za brisanje prašine i usisavanje

Vrijeme je da upišete u svoj rokovnik termine za brisanje prašine i usisavanje tepiha ili čitavog doma. Ukoliko se predržate termina bez izuzetaka rezultati će biti više nego očigledni.

devojka-u-kuhinji-1386599815-21742
Održavanje reda u domu – lično zadovoljstvo 🙂

Izvor: story.rs