Etno-selo Ljubačka Dolina, iako nedovršeno, već posjećuju turisti, a kad se završi postaće pravi turistički potencijal mjesne zajednice Ljubačevo, nedaleko od Banjaluke, ali i šire.

Ideja za nastanak etno-sela rodila se iz ljubavi prema starom načinu života, antikvitetima, a sama izgradnja je počela prije šest godina.

Stalno nešto sakupljam i pošto sam imao tih starina, umjetnina, nakupilo se toga i onda sam došao na ideju da to pokažem i drugima”, kazao je Nedeljko Branković, vlasnik etno-sela.

Ovo selo čini oko 30 objekata i oko 5.000 eksponata, a samo neki od njih su starinska kuća s ogništem, kovačnica, stolarska radionica, ambari, konak, dućan…

Dominantna je etnološka zbirka, ali ima istorije, numizmatike, prirodnjačka zbirka, koja je opet podijeljena. Eksponati su u Ljubačevo stigli iz svih krajeva svijeta.

“Etnološki predmeti su uglavnom iz ovih krajeva, iz stare Jugoslavije i ima jedan dio iz zapadne Evrope. Antikvitete sam sakupljao po svijetu, putujući i posjećujući antikvarnice, aukcije, sajmove, te razne izložbe“, rekao je Branković.

Prema riječima vlasnika, najstariji predmeti su ratna sjekira od kamena, novac Aleksandra Velikog, te stona lampa za koju kaže da je stara 2.200 godina.

Za razliku od većine sela ovog tipa, zamisao vlasnika je da selo nakon potpunog završetka bude radno, odnosno da svi zanati koji su sada zastupljeni budu aktivni.

“Zamisao je da selo živi baš onako kako je nekada živjelo, krajem 19. vijeka. Biće angažovani radnici u radionicama i krčmi i sve treba da funkcioniše“, ističe Branković.

Dodao je da je u izgradnju uložio mnogo, a da će ulaz u etno-selo biti tek simboličan.

Završetak radova planiran je najkasnije na proljeće iduće godine, a do tada će selo da se proširi malo uzbrdo, gdje će nastati katunsko selo.

Prvi znatiželjnici već su bili u Ljubačkoj Dolini, među kojima su, prema riječima vlasnika, veće zadovoljstvo izrazili ljudi arheološke struke.

Izvor: nezavisne.com