U nastanku grčeva, nadimanja i promjena raspoloženja, hrana i te kako ima uticaja. Iako ne postoji magični lijek za PMS, pogledajte koju hranu bi bilo najbolje izbjegavati tokom menstruacije.

1. Čipsevi i grickalice 

Najlakše je posegnuti za kesicom čipsa, ali ova vrsta hrane može da učini da se osjećate još gore. Prerađena hrana najčešće sadrži dosta natrijuma, koji izaziva nadimanje. Umjesto toga bolje pojedite šaku orašastih plodova. 

2. Pljeskavice i pečenje 

Meso sadrži velike količine zasićenih masnoća, koje izazivaju upalu i bol. Ako imate grčeve, situacija se može pogoršati. Ako baš ne možete da izdržite bez mesa, odaberite manje masno meso ili ribu. 

3. Peciva 

Znamo da je pecivo izuzetno ukusno ali, nažalost, sadrži velike količine transmasti koje povećavaju nivo estrogena. Ovo može izazvati bolove, tako da vam savjetujemo da jedete hjleb, jer sadrži više vlakana. Integralni hljeb predstavlja najbolju opciju. 

4. Slatkiši 

Kolače, torte, slatkiše i slične vrste hrane ne bi trebalo uopšte jesti, a naročito ne za vrijeme ciklusa, jer pogoršavaju grčeve i čine da se osjećate iscrpljeno. Umjesto toga uzmite breskvu, parče lubenice ili mango. 

5. Sladoled, pavlaka i sir 

Ove vrste namirnica obiluju zasićenim masnoćama, tako da je bolje izbjegavati ih. Voćni sladoled bez dodatog šećera biće idealna zamjena. 

6. Kafa 

Kofein iz kafe pojačava bolove i može da izazove neredovne cikluse, promjene u raspoloženju ili nesanicu. Kafu možete zamijeniti čajem, jer ima manje kofeina od kafe. Takođe se preporučuje da izbjegavate energetska pića. 

7. Alkohol 

Alkohol pogoršava PMS simptome i grčeve, a može izazvati i promjene raspoloženja ili depresiju. Stvar je u tome što alkohol u našem organizmu razređuje krv, povećavajući jačinu krvarenja. Zato bolje popijte šolju čaja. 

 

Izvor: b92.net