Ako je prvo što ujutro uradite kuvanje vode za kafu onda biste trebali još jednom razmisliti o svom postupku. Kafa u to vrijeme i nije najefektnija.

Za većinu ljudi riječ je o autosugestiji, više navici nego djelovanju. Svjesni smo kako kofein utiče na nas i da kafa ima mnogo dobrih svojstava. Ali, na naše tijelo ne djeluje najbolje ujutro, iako je tada najčešće pijemo.

Istraživanje

Svi smo se susreli sa danom kada nam ni dvije šoljice kafe ujutro ne mogu pomoći. A zašto? E, tim pitanjem se bavi hronofarmakologija. Ova naučna disciplina se bavi ispitivanjem droga i lijekova i njihovim uticajem na naš organizam, te koje je najbolje vrijeme za uzimanje pojedinih medikamenata.

Sve se svodi na “otkucavanje” našeg biološkog sata, koji može da promijeni djelovanje određenih lijekova. Jednostavno rečeno, naš organizam nije baš raspoložen da u određeno, njemu nepogodno vrijeme primi i obradi određen lijek, narkotik (kafu). Slično je i sa kofeinom, odnosno kafom.

Vaše tijelo je tako programirano da proizvodi razne “sokove” koji vas bude već oko 8 ili 9 ujutro (ili kada već ustajete). Tijelo već dobija ono što mu je potrebno za buđenje, pa tako kafa tada i nema neki efekat.

Pijete kofein u vrijeme kada vam zaista nije potreban. Za buđenje se već pobrinuo biološki sat. Vremenom bi to jutarnje ispijanje kafe postajalo sve manje efektivno.

Kada piti kafu?

za šoljicu kafe

Ako baš morate piti kafu ujutro najbolje je da je pomjerite za period od 9:30 do 11:30 (u zavisnosti kada ustajete). Tada već nivo kortizola, zaduženog i za budnost, opada, pa bi i šoljica kafe mogla biti efektivnija.

Tokom dana je kafu najbolje piti oko 14:15 (kada su mnogi radnici najumorniji). A periodi od 12 do 13 ili od 17:30 do 18:30 nisu baš najidealniji za kafu.

Kada je vama najbolje vrijeme za šoljicu kafe? Vjerujete li u ova istraživanja? Šta za vas znači ritual ispijanja kafe – buđenje ili momenat odmora sa prijateljima i najmilijima? 🙂

Izvor: lifepressmagazin.com