Zaista nema potrebe da kupujete specijalne odstranjivače šminke, kad odlične možete pronaći u svom domu – samo pretražite kuhinju.

Koži je potrebno da diše, zato se trudite da šminku uklanjate redovno, ako želite da izbjegnete bubuljice, mitesere i umornu kožu. Nikako ili loše uklonjena šminka može biti opasna po zdravlje kože, jer se uvlači u pore, koža je “jede”, dolazi do akni i preranog starenja. A da ne napominjemo koliko je loše da spavate sa šminkom na licu. Odstranjivači šminke naravno postoje u prodaji, ali često su puni hemikalija, a ponekad i skupoceni. Evo koji su to dobri odstranjivači.

ciscenje lica umivanje devojka

Mlijeko i ulje

Kombinujte mlijeko i maslinovo ili bademovo ulje. Pomješajte nekoliko kapi bademovog ulja sa 1 kašikom mlijeka. Stavite na kuglicu vate i sa tim odstranite šminku. Obavezno se umijte da biste odstranili mlijeko sa lica i spriječili razvoj bakterija. Možete koristiti i čisto bademovo mlijeko. Blanširane bademe stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Procjedite kroz gazu i dobili ste mlijeko. Odlično je kao sredstvo za čišćenje kože – lako uklanja masnoću, priljavštine i šminku. Koristite kao i svako drugo sredstvo, samo se poslije umijete nekoliko puta.

Mlijeko i med

Pomješajte 1 kašiku mlijeka i nekoliko kapi tečnog meda. Nanesite na lice i vrat kuglicom vate i pobrišite čistim komadom vate. Poslije se samo umijte.

Bebi ulje

Bebi ulja su nježna za kožu, pa i sa njima možete efiksano odstraniti šminku. Utrljajte malo ulja na lice i vrat, umasirajte kratko, pa uklonite kuglicom vate.

Kastilj sapun

Sapun od čistog maslinovog ulja u kombinaciji sa drugim sastojcima može biti moćno sredstvo za čišćenje lica. Koristite tečni kastilj sapun (1 ½ kašiku sa 1 šoljom vode) i nekoliko kapi nekog drugog njegujućeg ulja. Za uklanjanje šminke možete koristi i ulja – maslinovo, kokosovo, …

Povrće i voće

Ako imate soju, banane ili krastavce sa odstranjivanjem šminke nećete imati problema. Krastavce možete samo izmiksati i sa tom smjesom trljati lice uz pomoć komadića vate i tako uklanjati šminku ili napravite sok, tako što krastavce dobro izmiksate i sok procedite kroz gazu.

Sojino mlijeko i banane su odlični u kombinaciji kao odstranjivač šminke. Izmiksajte jednu bananu sa malo sojinog mlijeka, pa smjesu nanesite na lice. Ostavite nekoliko minuta, pa operite i odstranite višak prljavštine kuglicom vate.

odstranjivanje sminke

Soda bikarbona

Lice možete očistiti od svih prljavština mješavinom kokosovog (maslinovog ili nekog drugog njegujućeg) ulja, sode bikarbone i kukuruznog skroba. Pomješajte sastojke da dobijete kremastu smjesu, nanesite na lice, ostavite kratko, pa uklonite vatom ili mekanim mokrim peškirićem.

Jogurt

Brzo uklanja šminku. Nanesite ga na lice i vrat i ostavite da djeluje 2 minuta. Poslije samo ukolnite koamdićem vate i dobro operite lice mlakom vodom.

 

Izvor: lifepressmagazin.com