Međunarodni dan mladih – 12. avgust u Republici Srpskoj biće obilježen nizom različitih aktivnosti, a ovogodišnja tema je “Mladi i mentalno zdravlje”.

Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Branka Malešević rekla je Srni da je cilj skretanje pažnje na mlade koji imaju određenih poteškoća sa mentalnim zdravljem, naročito njihovu isključenost iz društva.

Prema podacima UN, 20 odsto svjetske populacije mladih od 15 do 24 godine, odnosno oko 280 miliona, osjetilo je neku vrstu problema, a samo 20 odsto primilo je potrebnu pomoć”, rekla je Maleševićeva.

Maleševićeva je istakla da se mladi sa problemima sa mentalnim zdravljem često susreću sa diskriminacijom koja ih obeshrabruje da potraže pomoć.

Prema njenim riječima, to dovodi do njihovog povlačenja i otuđenja od zajednice, a kasnije često do izolacije koja ugrožava njihov normalan život i razvoj.

S ciljem skretanja pažnje na ovo pitanje, Ministarstvo u saradnji sa mladima i omladinskim organizacijama sprovodi nekoliko aktivnosti u okviru kojih će sutra u Parku `Mladen Stojanović` u Banjaluci biti organizovana cjelodnevna sportska takmičenja u badmintonu, odbojci na travi, stonom tenisu i druženje“, rekla je ona.

Maleševićeva je istakla da će volonteri sutra na nekoliko lokacija u Banjaluci dijeliti letke o temi “Mentalno zdralje mladih” sa uputstvom kako se priključiti kampanji UN za doprinos većem uključivanju u društveni život mladih koji imaju određenih poteškoća sa mentalnim zdravljem.

Planirano je da se oko 50 predstavnika omladinskih organizacija iz Republike Srpske upozna sa mogućnostima i uslovima korištenja fondova kao što su grantovi ambasada u BiH, grantovi Evropske omladinske fondacije, ERASMUS plus i drugi.

“Poslije poplava potrebno je veću pažnju posvetiti mladima, njihovom prihvatanju situacije koja je zadesila brojne gradove i opštine u Republici Srpskoj i očuvanju njihovog mentalnog zdravlja”, smatra Maleševićeva.

Ona kaže da omladinske organizacije, u saradnji s nadležnim institucijama, treba da realizuju projekte koji će doprinijeti poboljšanju položaja mladih prvenstveno iz poplavljenih područja, a da su im sredstva za te namjene dostupna i putem brojnih fondova.

Izvor: nezavisne.com