Da li bi posljedice bile toliko dramatične kao što smo gledali u naučno-fantastičnim filmovima? Ili je ralnost još gora?

Ljudi su na planeti Zemlji zaštićeni zahvaljujući našoj atmosferi. Ona nas štiti od štetnih sunčevih UV zraka, reguliše temperaturu, a i održava idealni atmosferski pritisak, dok je svemir je mnogo opasniji po ljude!

Da ne postoji atmosfera nijedno živo biće na planeti Zemlji ne bi moglo da opstane. Najveća opasnost izloženosti svemiru bez zaštitnog odijela je nedostatak kiseonika i pritiska koji izaziva ebulizam.

Ebulizam je formiranje balončića u tjelesnim tečnostima koje nastaju uslijed nedostatka pritiska. Zbog toga bi se naše tijelo nadulo, možda čak i duplo u odnosu na normalno stanje. Međutim, ne bismo eksplodirali jer je naša koža veoma rastegljiva, a ni naša krv ne bi proključala. Sa druge strane, iskusili bi nevjerovatan bol, i cirkulacija bi bila znatno otežana.

Kao što smo već pomenuli, druga velika opasnost je nedostatak kiseonika. Nakon samo 15 sekundi naš organizam bi iskoristio cjelokupan kiseonik koji se nalazi u tijelu, i izgubili bismo svijest. Sigurno biste pomislili da možete da zadrže dah i nekoliko sekundi. Međutim, stvari u svemiru su malo drugačije nego na Zemlji zbog nedostatka pritiska. Ukoliko biste pokušali da u svemiru zadržite dah, bili biste u velikoj nevolji.

Ovaj potez bi doveo do toga da se preostali vazduh brzo raširi, što bi izazvalo pucanje pluća. Kada bi izgubili svijest, vjerovatno bi uspjeli da preživimo samo par minuta.

Pored svega pomenutog, tu je i opasno sunčevo UV zračenje koje bi izazvalo opekotine.
Tu su rendgenski zraci i gama radijacija koji bi trajno oštetili našu DNK, što bi dovelo do mutacija koje bi izazvale kancer ukoliko bi nekako preživjeli sve nabrojane stvari.

Svemir je ekstremno hladan, ali se ne bi smrzli u trenutku, jer bi se vakum pobrinuo da se polako hladimo. Ipak ako ćemo malo optimizma i s vedrije strane, imali bi oko minut-dva vremena da nas neko spasi…

Izvor: prva.rs