Odjeću i tkanine u svom domu možete na jednostavan način, kao što su to radile naše bake, obojiti uz pomoć povrća i biljka. Vratimo se nekoliko koraka u prošlost.

bojenje tkanine

Korijenje, cvijeće, orašasti plodovi, bobičavo voće, … Svi oni vam mogu biti od pomoći. Proces zaista nije težak niti tako “prljav” kako ste možda zamišljali. Nudi vam vrlo veliki prostor da budete kreativni.

Kada pripremate materijal trebate znati da cvjetovi moraju biti u punom cvatu, voće u potpunosti zrelo, kao i orašati plodovi.

Najbolje je da bojite prirodne materijale, poput svile, lana, pamuka, vune, koji odlično primaju boje. Potrebno ih je i pripremiti, odnosno fiksirati prije bojenja.

To se radi sa sirćetom ili solju, da bi boja bila trajna. Ukoliko koristite bobičavo voće, tkaninu pripremate tako što je potopite u m,ešavinu 8 čaša hladne vode i pola šolje soli, a ako koristite biljke za bojenje tkanine: pravite mješavinu hladne vode i sirćeta u odnosu 4:1. Tkaninu potapate u pripremljenu mješavinu i kuhate na laganoj vatri sat vremena, nakon toga ocijedite i dobro isperete.

Ukoliko planirate da prvo pokušate sa voćem, za ružičaste i crvenkaste varijante savjetujemo: maline, kupine, crvene dudove, borovnice, višnje; za narandžastu: mrkvu, crveni luk; smeđa: čajevi, korijen maslačka, zrna kafe; crvenkasto-smeđa: cvekla, cvjetovi hibiskusa; zelena: kopriva, listovi kamilice, …

Da bi ste napravili boju potrebno je da biljku nasjeckate na sitne dijelove i stavite u vodu (više biljka u manje vode donosi jaču boju). Kada smjesa prokuva, potrebno je da je kuhate na laganoj vatri sat vremena. Nakon toga, procijedite i u dobijenu obojenu vodu stavite prethodno fiksiranu tkaninu. Ostavite da stoji nekoliko sati ili nekoliko dana, zavisi od vrste tkanine i od toga koliko dobro i brzo upija boju. Što se tiče voća, možete ga, takođe kuhati, ali zanimljive šare na materijalima možete dobiti tako što preko fiksirane tkanine gnječite borovnice ili dudove.


Koristite starije posude i šerpe, koje ne mislite više upotrebljavati, osim za ovu namijenu, jer će poprimiti boju biljke ili voćke. Takođe, preporučuje se da koristite i rukavice, kao i biljke koje su vam već dobro poznate.Nakon toga tkaninu perete odvojeno od drugog veša, jer može puštati boju. Boja će se najbolje primiti ukoliko je materijal svjetliji i ako ostavite da se natapa duže.

Sada je na vama da eksperimentišete… 🙂

Izvor: presslifemagazin.com