Duhovnost se obično i isključivo povezuje sa stvarima koje su iznad poimanja svijeta i veće od samog života. Slika koja ljudima prvo pada na pamet kada zamišljaju duhovnu osobu, često je vizura ispijenog askete ili čedne djeve u nedefinisanom komadu isprane tkanine, sa užetom umjesto kaiša i parom trošnih sandala (ako baš ne mogu biti bosi). On ili ona nemaju interesa ni vremena za stil jer konstantno razmišljaju o višoj sili, mole se, meditiraju, tragaju za značenjem života, a u slobodno vrijeme – volontiraju.

Odjeća i stil, s druge strane, je često nešto što mnogi poistovjećuju s materijalizmom. Za mnoge, ova vrsta “materijalizma” je u potpunom sukobu sa duhovnošću i takvi će reći da je moda puka neozbiljnost – nepotrebna čak – u većoj slici života. Tu svakako prevladava i stereotip da su ljudi koji vole modu i stil – plitki i površni. Ali, gdje smo dobili tu ideju da se duhovnost i stil moraju međusobno isključivati?

Stil i duhovnost odavno su isprepleteni. U davna vremena, u mnogim starim kulturama, prije duhovnog obreda bilo je uobičajeno da se osoba okupa, obuče čistu, lijepu odjeću i ukrasi nakitom ili simbolima. Sveštenici ili sveci bilo koje religije su odavno identifikovani po određenim odjevnim predmetima ili stilovima. Pa, nije rijedak slučaj, da  su  stari i kod nas svoju djecu učili da se prilikom odlaska na nedjeljnu službu podrazumijeva  da obučete najljepšu odjeću (“nedjeljno odijelo/haljina”) – “jer je to kao da se ide na audijenciju kod kralja”.

Stanje uma i izgled

Zanimljivo je da je jedan od simptoma depresije kada osoba prestane brinuti o svojoj higijeni i fizičkom izgledu. I u liječenju depresije, pacijenti su ohrabreni da ulože više napora prema vanjskom izgledu.

Vanjski izgled samo je odraz unutrašnjeg duha. Svi smo vidjeli one make-over emisije u kojoj su članovi porodice ili prijatelji prijavili svoje voljene da ih napokon “sredi” tim stručnjaka i stilista. Često, to je osoba koja kaže da nema apsolutno nikakav interes za stil i modu. Ta ista osoba pršti ponosom te sa zahvalnošću jeca, sa suzama u očima – do kraja epizode, govoreći o novopronađenom samopouzdanju i volji za životom… Zašto ti ljudi, koji su se prije emisije smijali na pomisao o uređivanju, stilu i modi – sada pjevaju drugu pjesmu nakon što im navuku lijepu odjeću, nabace novu frizuru i stave prikladni make-up?!

Zar biti dotjeran i uredan nije samo još jedan od načina kojim pokazujemo kako vodimo brigu o sebi?

Izraziti svoju duhovnost i kroz stil

Način na koji se oblačio utiče na način na koji mislimo, na naše raspoloženje, a time i na naše ponašanje. Možemo pomoći (naglasak na pomoći) usmjeriti naša srca prema esenciji, možemo pomoći usredsrediti naše misli na duhovnost – tako da se i obučemo na poseban način.

Ne morate sad baš hodati unaokolo u ritualnim haljinama vaše religije, duhovne prakse ili uvjerenja. Možete jednostavno odabrati stvari za vašu garderobu koje vas inspirišu i najbolje izražavaju ono što je u vama. Neka drugi pomisle: “Koja zanimljiva, sofisticirana i smirena osoba, baš nekako zrači. Želim znati što nosi u sebi – i na sebi.”

Kad kupujete odjeću, razmislite o tome što znače određene boje i teksture. Razmislite o tome kako određeni stilovi različitih kultura mogu obogatiti i istaknuti vaš stil – ako ste inspirisani istočnjačkim filozofijama, vjerovatno ćete vrlo rado nositi i nešto od takve odjeće ili nakita.

Zaključak

Ne bi trebali biti rob mode i trendova. Nikako! Urednost, elegancija, sofisticiranost i etika su puno važnije stavke. Duhovna osoba će sigurno izbjegavati kupovati odjeću i obuću korporacija koje izrabljuju radnike, nositi krzna, kožu i detalje od kože, preskupe i ekscentrične odjevne komade koji privlače previše pažnje, odjeću i dodatke prepune dizajnerskih logotipova kao i neprimjerenu odjeću.

Modu, stil i odijevanje definitivno ne treba shvatati preozbiljno, ali ona može biti i jedan od načina na koji prezentujemo sebe svijetu – bez da išta kažemo. Ona je začin, igra, oblik kreativnosti – i zanimljiv odraz naših vrijednosti, onoga ko smo i kako se osjećamo.

Oduvijek sam vjerovao da bit mode nije samo učiniti žene ljepšima, već dati im sampouzdanje i učiniti ih sigurnijima u sebe”, Yves Saint Laurent

Kupujte malo, birajte dobro i napravite sami!”, Vivienne Westwood

Jedina prava elegancija je ona u glavi, ako imate to, sve ostalo izvire upravo iz toga”, Diana Vreeland

Za kraj, pogledajte našu malu modnu galeriju, možda vas ovaj  inspiriše na neki novi početak.

a23-rachel2.jpg_08-23-2009_CUD7H4T.jpg

dolce-and-gabbana-womenswear-flower-print-brocade-suit-new-fw-14

Rachel Zoe Spring 2013 (1)

1200x

DOLCE & GABBANA Spring Summer 01  Fashion Designer Wallpaper

oneill-girls-fashion-tip-friday-beach-pant-2

Milou-Sluis-for-Desigual-fashion-lookbook-Spring-Summer-2012-photo-shoot-001-682x1024

Vanessa_Paradis_for_HM_Conscious_Spring_2013_Campaign1

262d8bb6fdc4c71fb62e0c69c2301006

boho-chic-800x1200-clothing-and-fashion-fashionstyleclothingblog-page-2-moyuc.com

 

 

vanessaparadishmconsciouscampaign1-2

briadcollage

desigual_women2

Dolce-Gabbana-SS-2013_GIRL-7

indieheart15

here-is-rachel-zoes-pre-fall-2012-collection-1

Desigual-Mantel-More-Love

hm1

 

IMG_19971

arlenis-sosa-desigual-3

desigual-spain-espana-2013-spring-summer-primavera-verano-womens-lookbook-collection-fashion-moda-denim-jeans-dress-shorts-cutoffs-01x

indieheart5

C1E7964DE5F74B7A9F391DC7B7C1_h498_w598_m2_q90_cyDBTwZaZ

desigual-3