Naslovna Zabava Zanimljivosti Kolgejt pasta za zube izaziva rak?!

Kolgejt pasta za zube izaziva rak?!

Britanski “Dejli mejl” i američki “Blumberg” objavili su da pasta koju koriste i mnogi stanovnici BiH sadrži kancerogeni sastojak triklozan, koji navodno utiče na razmnožavanje kancerogenih ćelija u organizmu ljudi. Iz Kolgejta odbacuju optužbe.

Britanski “Dejli mejl” i američki Blumberg” objavili su informaciju da pasta“Kolgejt”, koju koriste milioni Amerikanaca, ali i mnogi stanovnici BiH, sadrži kancerogeni sastojak triklozan! Prema navodima ovih medija, triklosan utiče na razmnožavanje kancerogenih ćelija u organizmu  ljudi, kao i na deformacije organa kod životinja.

Kako se navodi, nadležna agencija za kontrolu lijekova u SAD izdala je dozvolu za korišćenje ove paste 1997., ali je naknadnim testovima utvrđeno da pomenuta supstanca izaziva teška oboljenja.

– Dokazi koji su dostupni u  novije vrijeme, kao i skorašnje studije, pokazuju da zaista postoji zabrinutost da sporni sastojak utiče na prijevremene porođaje kod žena, kao i nerazvijanje kostiju kod životinja. Nedavno objavljene studije postavljaju pitanje o validnosti dozvole za upotrebu triklozana, kao i da li je potrebno da se izvrše nova testiranja, jer se za 17 godina dosta toga promijenilo – navode mediji.

Foto-ilustracija: SXC.hu/tkobosz

Ono šta makar malo smanjuje zabrinutost svih koji koriste već godinama ovu pastu je da su pomenuti testovi, na osnovu kojih se dovodi u pitanje štetnost po zdravlje, urađeni na životinjama, miševima i pacovima, ali ne i na ljudima.

U 2010. je obavljeno istraživanje, koje je utvrdilo da triklozan utiče na plodnost kod miševa, a studija iz 2013. ga vezuje za manje spermatozoida kod pacova. Takođe, triklozan je prilikom ispitivanja 2003. godine nađen u urinu 75 odsto od 2.517 ispitanih Amerikanaca, a u istraživanje su bila uključena i djeca testirana od strane centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Na drugoj strani, iz kompanije Kolgejt odbacuju ove optužbe i navode da istraživanja nisu pokazala nikakve promjene na ljudskim ćelijama.

– Za skoro 18 godina, koliko Kolgejt postoji na tržištu u SAD, nije bilo nikakvog dokaza da pasta negativno utiče na zdravlje ljudi – izjavio je  portparol kompanije Kolgejt Tomas di Pjaca za “Blumberg”.

Foto: sxc.hu/chumney

On je dodao da je agencija za kontrolu lijekova u SAD bila zabrinuta zbog kancerogenosti, ali da je ipak dala dozvolu za upotrebu. Takođe, saopšteno je da Kolgejt neće mijenjati hemijski sastav zubne paste.

Izvor: telegraf.rs