Jedna od najbizarnijih supa na svijetu se pravi od gnijezda ptica zvanih “salangane”, a spada među najskuplja jela. Saznajte zašto je ovo jelo cijenjeno.

supa gnezdo1

O tim gnijezdima su stvorene fantastične priče. Najbliža je istini pretpostavka da su ova gnijezda napravljena od morskih algi i sokova za varenje ovih ptica.

Danas se zna da pljuvačne žlijezde salangana u doba parenja luče gustu, ljepljivu tekućinu, koja sadrži devedeset posto azotnih sastojaka, nerastvorljivih u vodi.

Ove ptice svijaju svoja gnijezda na visokim, nepristupačnim stijenama i liticama duž obale Jave i drugih malezijskih ostrva.

supa gnezdo3

Pronalaženje i prikupljanje ovih gnijezda vrlo je težak i opasan posao, koji se može opravdati jedino time što je bogato plaćen.

Supa od gnijezda ovih ptica vrlo je skupocjeno jelo. Za svaki tanjir supe potrebno je oko 100 grama gnijezda.

Prije nego što supa dospije na sto, gnijezda prolaze kroz bezbroj faza rada. Najprije se peru u nebrojeno hladnih voda, kuvaju u kišnici i trljaju uljem od kikirikija. Onda se ispiraju u vrućoj vodi, a zatim pincetom pažljivo čiste od perja i paperja, sve dok se ne dobiju čista i nabubrela vlakna.

Ovako dobijena vlakna stavljaju se u bistru, procjeđenu goveđu ili pileću supu i kuvaju na vatri oko pola sata.

supa gnezdo4

Po pravilu u ovu supu se ne stavlja nikakav dodatak, mada autor knjige “Kuhar svog vrta”, Juan Nej, dopušta da se u krajnjem slučaju upotrebe gljive, bambusovi izdanci isječeni na kolutove, peraja ribe “či” ili meso mladog fazana isječeno na kocke.

Šta mislite o ovom jelu? Da li bi ste ga probali?

 

 

 

 

Izvor: lifepressmagazin.com