Bez njih ne možemo zamisliti mezu, obožavamo ih na pizzi i u raznim salatama. Masline bi trebalo da jedete svaki dan, ako želite biti zdravi, a evo i zašto.

Masline su voće (da, voće) od kojih se pravi najpopoularnije i u svijetu najčešće upotrebljavano ulje za kuvanje, ali i od samog ploda možete imati mnogo zdravstvenih dobrobiti.

Ako ste do sada voljeli masline, nakon ovog članka ćete ih voljeti još više, a ako do sad niste bili neki ljubitelj, sigurni smo da ćete postati.

Čuvarice kardiovaskularnog zdravlja. Masline su voćka koje zaista čuva zdravlje srca i krvnih sudova i to na sljedeći način. Kada slobodni radikali oskidiraju holesterol, krvni sudovi bivaju oštećeni i u arterijama se nakuplja masnoća koja s vremenom može izazvati srčani udar. Antioksidativni nutrijenti u maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i na taj način sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Masline sadrže masti, ali one mononezasićene, zdravije za koje je dokazano da snižavaju povišen krvni pritisak.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-olives-tree-image23203895

Mršavljenje. Istraživanja su pokazala da ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamijenimo zasićene masti pospješujemo gubitak kilograma. Maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih ćelija, podstiče topljenje sala na stomaku i smanjuje osjetljivost na insulin. Pored toga, testovi su pokazali da konzumiranje maslina povećava nivo serotonina, hormona koji utiče na to da se osjećamo sitima.

Prevencija kancerogenim obolenjima. Masline imaju snažna antiupalna i antioksidativna svojstva i to ih čini prirodnim zaštitnikom protiv kancerogenih oboljenja jer upravo hronični oksidativni stres i hronične upale izazivaju kancerogena oboljenja. S druge strane masline su bogat izvor vitamina E koji ima nevjerovatnu sposobnost da neutrališe uticaj slobodnih radikala u masnim ćelijama posebno u kombinaciji sa mononezasićenim mastima.

Zdravlje kose i kože. Crne masline su veoma bogate masnim kiselinama i antioksidantima koji njeguju, hidriraju i štite, a i tu je i već spomenut vitamin E koji bez obzira na to da li se nanosi na kožu ili oralno, dokazano štiti kožu od UV zraka. Za ljepši izgled kože lica svakodnevno na lice utrljajte nekoliko kapi maslinovog ulja, umasirajte i operite toplom vodom.

Borci protiv alergija. Najnovija istraživanja su pokazala da masline mogu imati veliki uticaj kad su u pitanju alergije. Ekstrakt masline djeluje kao anti histamin u ćelijama tako što blokiraju receptore histamina i zato mogu biti dio posebne antialergijske dijete. Ako budete konzumirali masline poboljšaće vam se cirkulacija i lakše ćete disati.

Bogat izvor gvožđa. Sve vrste maslina, a posebno one crne su veoma bogate gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da pronose kiseonik kroz tijelo zavisi upravo od količini gvožđa u krvi. Ako imate nedostatk gvožđa, tkivo ne dobija dovoljno kiseonika i zato možete biti zimogrozni i slabi. Masline moraju biti dio vaše svakodnevne ishrane ukoliko patite od nedostatka gvožđa.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-olives-fresh-lupin-beans-farmers-market-image42445705

Kako birati masline

Masline u većini slučajeva kupujemo u teglicama ili kesicama, ali isto tako mogu se naći i one u rifuzi. Kupovinom takvih maslina možete lakše eksperimentisati, jer za istu svotu novca možete kupiti više različitih vrsta masline, od svake po malo.

Kad kupujete masline u rifuzi obratite pažnju da nisu smežurane i da su dobro natopljene u salamuru koja nikako ne bi trebalo da sadrži ulje. Izbjegavajte kupovinu maslina u konzervama.

Izvor: lifepressmagazine.com