Prema najnovijem britanskom istraživanju, 12-godišnje djevojčice ne žele da izađu iz kuće, ukoliko se prethodno nisu u potpunosti našminkale. Nova studija je takođe utvrdila:

  • Više od 50% djevojčica (12-14 godina) svakodnevno su našminkane;
  • 17 % djevojčica neće izaći u javnost bez kompetne šminke;
  • 63 % tinejdžerki (12-14 godina) barem jednom sedmično spavaju sa šminkom na licu (38 % tobože zaboravi da je skine i 36 % djevojčica jednostavno bude preumorno)
  • 45 % svakodnevno prepravlja šminku (“sloj na sloj”).

Djevojčice su danas postale toliko opsjednute kozmetikom, da njih 45 % po nekoliko puta dnevno “popravlja” šminku, dodajući tako “sloj na sloj”. Uprkos tome, 81% djevojčica smatra da je jako važno imati čistu i zdravu kožu, dok se, prema tvrdnjama majki, njihove ćerke neprestano žale na svoju kožu. 

Stručnjaci za njegu kože i lica upozoravaju da  primjena  šminke u mladim godinama, osim toga što je štetno po zdravlje kože, posebno utiče na samopouzdanje i samopoštovanje. 

“Primjena pretjerane količine šminke već sa 12 godina, bez korištenja kreme za lice, učiniće kožu suvom i iritantnom“, izjavili su čelnici britanske kozmetičke kuće “Simple”, inače  inicijatori spornog istraživanja.

“Proizvodi za njegu kože i lica, kao što su tonici za čišćenje,  učiniće da koža bude čista i time će spriječiti nagomilavanje bakterija, dok su kreme ključne za hidratizaciju kože, a mnoge koje sadrže SPF faktor štite i od UV zraka”.

Ovo istraživanje ukazuje na važnost njege kože lica. Djevojčice, u težnji da sa šminkom prekriju na primjer akne, ulaze u začarani krug, jer sa nečistim licem i pretjeranom količinom šminke, problem postaje sve dublji i dublji.

Stavljajući šminku “sloj na sloj”, žargonski rečeno, stvaraju se pore i bakterije koje će dovesti do ozbiljnijih problema kože.

Iako većina tinejdžerki priznaje da imaju osjetljivu kožu, čini se da je ogroman nedostatak svijesti i obrazovanja mladih djevojaka o tome kako da se brinu o zdravlju svoje kože, koja s godinama uzima svoj danak.

Ovo istraživanje još nije ekvivaletno našim mladim Banjalučankama, ali dobro smo napisali – JOŠ! Podsjetićemo vam da smo mi, u njihovim godinama, još bili djeca, odnosno igrali smo se barbika i lastiša (eh, šta to biješe?). Društveni sistem se mijenja, ne možemo ni očekivati da naša djeca žive i djeluju onako kako smo mi nekada, jer ni mi to nismo činili kada su naši roditelji u pitanju. Ali, neke stvari ne treba požurivati i treba znati postaviti “granicu”. Sve u svoje vrijeme!