Tridesetogodišnja Elizabeth Holmes postala je najmlađa milijarderka na svijetu. Do bogatstva je došla vlastitim trudom i zalaganjem, prateći tako stope Stevea Jobsa i Billa Gatesa. Ona je pomaknula granice u zdravstvenoj industriji i medicinskoj tehnologiji, piše Fortune.

Elizabeth Holmes je 2003. godine, sa svega 19 godina, osnovala kompaniju Theranos koja se bavi testiranjem krvi, čime polako, ali sigurno zamjenjuje usluge koje trenutno na tržištu nude giganti poput Laboratory Corp. of America i Quest Diagnostics.

Theranos se od ostalih razlikuje po tome što ima jeftinije usluge, a uz to su i nalazi mnogo brže gotovi. Ključno je to što radi po principu da praktički iz jedne kapi krvi izvađene iz jagodice prsta može napraviti 70 testova, dok su ostali laboratoriji ograničeni na tek 40 testova.

Holmes vjeruje kako je pristup dostupnim informacijama o zdravlju u realnom vremenu osnovno ljudsko i civilno pravo.

Ne želim napraviti postepene promjene u tehnologiji. Želim stvoriti jednu novu tehnologiju koja može pomoći čovječanstvu u potpunosti, bez obzira na geografiju, nacionalnost, dob ili pol”, kazala je Holmes na početku svoje karijere.

Holmes nije vođena novcem. Deset godina strpljivo je sakupljala novac i usavršavala svoje tehnologije. Koliko god joj je bio potreban novac, odbila je mnogo ponuđača, jer je, kako kaže, mnogim ulagačima bitan bio samo brz povrat novca.

Zanimljivo je da je kao dijete željela biti doktorka, ali nikako nije mogla podnijeti krv. Činjenica da mora vaditi krv punktiranjem vene bila joj je najstrašnija pomisao.

Holmes je Theranos osnovala sa samo 19 godina. Studirala je hemiju na Stanfordu i od fakulteta je odustala na drugoj godini kako bi se posvetila poslu. Novac namijenjen školovanju uložila je u svoju kompaniju koja danas zapošljava 500 ljudi i u koju su dosad investitori uložili oko 400 miliona dolara.

Procjenjuje se da Theranos tako trenutno vrijedi devet milijardi dolara, a s obzirom na to da Holmes drži preko 50 posto vlasništva, vrijednost njenog udjela veća je od 4,5 milijarde dolara. U kompaniju su uložili Draper Fisher Jurvetson, ATA Ventures i Larry Ellison, šef Oraclea.

Iako ima dobro finansijsko zaleđe, Tehranos je još uvijek po obimu poslovanja mala kompanija sa svega 21 laboratorijem. No najavili su ekspanziju.

“Veoma rano sam počela vjerovati kako je privatni biznis vjerojatno najveća šansa da postaneš uticajan, jer je to sredstvo da napraviš promjenu u svijetu”, rekla je Holmes.

Theranos je vlasnik 186 patenata širom svijeta, a Holmes suvlasnica 82 patenta u SAD-u i još 189 stranih patenata.

Izvor: radiosarajevo.ba