Facebook čini da budete tužni i očajni. Twitter je odgovoran za vaše oklijevanje, preispitivanje i hejt, a Instagram će uskoro preobratiti sve vaše prijatelje u neprijatelje. Ovo su samo neki od načina na koji društvene mreže utiču na vas. Bili saglasni sa ovim ili ne, jedno je sasvim jasno: svima nama treba detoksikacija od društvenih mreža.

Odstupanje od interneta, bar kada je interakcija sa virtuelnim prijateljima u pitanju djeluje strašno. Ali znate šta je još strašnije? To što ukoliko to uradite, niko neće ni primjetiti da vas nema! Bar neko vrijeme. S druge strane, ni vi nećete ništa propustiti. Iznenađeni? Ne treba da budete.

Sve što će se desiti ukoliko odlučite da odmorite malo od društvenih mreža jeste to da ćete se konačno naspavati, manje se stresirati i vjerovatno i imati više vremena za neku knjigu ili film.

Međutim, šta raditi kada počnete da “krizirate”?

Obrišite aplikacije sa telefona

Obrišite sve aplikacije koje koristite najčešće sa telefona! Ne brinite, lako ćete ih vratiti kada detoks prođe! Ne brišete svoje profile, već samo put do njih… Na neko vrijeme.

Zamolite prijatelja da vam promijeni šifre

I ne kaže vam! Ma koliko ga molili ili ucjenjivali, on ne smije da vam oda šifre dok detoks ne prođe.

Otpratite sve što vas zabavlja

Recimo da vas zabavlja da čitate srceparajuće statuse vaših prijatelja iz osnovne škole, ili volite da gledate fotografije neke tajne simpatije ili se divite nekoj poznatoj ličnosti. Ukoliko otpratite ove profile ili ih sakrijete, odjednom vam više društvene mreže i neće biti toliko zanimljive.

Ograničite se

Ukoliko recimo, mnogo vremena na društvenim mrežama provodite upravo na poslu, instalirajte programe koji će blokirati korišćenje određenih sajtova, ili vam mjeriti vrijeme korišćenja i zabraniti vam da se zadržavate duže od planiranog. Za Mac kompjutere postoji aplikacija SelfControl, dok za Firefox možete koristiti LeechBlock.

Pridržavajte se pravila

Obećajte sebi recimo da ćete posjećivati društvene mreže samo u periodu između 18h i 19h i to je to za cio dan. Naravno da morate da se pridržavate.

RSS čitač

Umjesto da čitate vijesti tako što odete na neku društvenu mrežu na kojoj ste lajkovali određenu stranicu, pa oni onda izbace neku vijest, mnogo je bolje i brže da idete preko RSS-a. Budite u toku i čitajte najnovije vijesti, bez ulaska na bilo koji profil.

Zamijenite jednu naviku drugom

Uvijek posegnete za telefonom kada vam je dosadno? Pokušajte da zamijenite ovu naviku. Posegnite za nekim napitkom, ili knjigom, tetrisom, iglama za štrikanje? Šta god želite, samo nemojte uzeti taj telefon!

Obrišite naloge

Ovo je posljednje rješenje. Ukoliko baš ne možete da se oduprete ovoj zavisnosti, onda je krajnje vrijeme da obrišete svoje profile. Pa ako je potrebno da naučite da živite bez društvenih mreža ponovo, nek je sa srećom.

Izvor: wannabemagazine.com