Dajte mi dobro dete, pa da vidite kakav sam ja otac. Kad je neko glup, ne možete mu to ni dokazati – samo su neke od genijalnih riječi čuvenog pjesnika, novinara i aforističara.

Tačno su tri decenije prošle, od 16. avgusta 1984, kada je preminuo čuveni pjesnik za djecu, aforističar i novinar, Duško Radović. Bio je urednik Programa za djecu Radio Beograda i Programa za djecu TV Beograd, urednik lista “Poletarac”, novinar “Borbe” i od 1975. godine urednik Studija B.

Godinama je budio Beograđane kao voditelj kultne emisije Studija B “Beograde, dobro jutro”. Radović je rođen 29. novembra 1922. u Nišu, školovao se u Subotici i Beogradu. Prvu knjigu “Kapetan Džon Piplfoks” objavio je 1953, čuvenu dječiju seriju“Na slovo, na slovo” TV Beograd je emitovao od 1963. do 1965. godine, tada u crno-bijeloj tehnici.

Pamti se i TV serija “Če, tragedija koja traje”, koju je Radović napisao sa Matijom Bećkovićem. Nisu zaboravljeni mnogi njegovi aforizmi:

– Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide.

– Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.

– Kad je neko glup, ne možete mu to ni dokazati.

 Ko nema u glavi ima u nogama, ko nema u nogama ima u banci, ko nema u banci ima nešto u Grockoj, ko nema ni u Grockoj – naći će mu se nešto u mokraći. Niko baš nije da nema nigde i ništa.

– Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas.

– U životu je dovoljno biti pametan samo dva puta: kad birate zanimanje i bračnog druga. Ko oba puta promaši, mora biti pametan celog života.

– Mame, rađajte deci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najlepši, nezamenjivi dar svakom detinjstvu.

 Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo.

– Ko prvi devojci, njegova devojka. Ko poslednji devojci, njegova žena.

– Dajte mi dobro dete pa da vidite kakav sam ja otac.

– Ako ne možete da nađete izlaz iz ove situacije, promenite situaciju.

Posljednjih godina, uslijed sklapanja braka, matičar, umjesto nekadašnjih izvoda iz zakonika, čita Duškove aforističke poruke. Njegova djela su prevođena na više svjetskih i drugih značajnih jezika, a bio je dobitnik najuglednijih srpskih književnih i drugih nagrada: Nagrade Zmajevih dječijih igara, Nagrade Sterijinog pozorja.

Dobio je i Sedmojulsku nagradu i diplomu Međunarodne organizacije za dječiju književnost Hans Kristijan Andersen. Dječije pozorište u Beogradu, nosi njegovo ime. Spomen biste Dušku Radoviću su postavljene u Beogradu ispred zgrade Beograđanke s koje je, iz Radija Studio B, aforizmima budio ovaj grad, i u rodnom Nišu. Njegovim imenom nazvane su ulica u Beogradu (Zvezdara, Mirijevo), u Nišu (Medijana), u Novom Sadu (Petrovaradin).

U Beogradu, oko Savskog jezera na Adi Ciganliji, krajem novembra se održava se atletska trka “Sećanje na Duška Radovića”.

Izvor: stil.kurir-info.rs