Kada ste i da li ste nekada vidjeli žensko tijelo sa oblinama, ožiljcima i strijama predstavljeno na pozitivan i lijep način u medijima? Ukoliko je odgovor ne, sada je pravi trenutak da vidite kako su sva ženska tijela lijepa bez obzira na godine i nesavršenosti…

Kažite mi:

Kada ste posljednji put surfovali internetom i ugledali sliku tijela slično vašem?

Kada ste posljednji put vidjeli sliku tijela sa znakovima starenja slično vašem?

Kada ste posljednji put videli sliku grudi sličnu vašim? Ili zadnjicu? Ožiljke? Stomak kao što je vaš?

Možda zapravo i niste nikada vidjeli slike naših tijela u medijima prikazane u pozitivnom svijetu!

Ovim riječima svoj novi post na blogu “Borac Bejker” 11. avgusta 2014. godine, počinje autorka bloga i aktivistkinja Džes Bejker. Blog koji je namjenjen borbi protiv diskriminacije žena i na kojem ponosno piše “Blog koji govori o onome o čemu svi razmišljaju, ali niko nema hrabrosti da kaže” predstavio je zanimljiv projekat u kojem su glavnu ulogu imale prirodne žene koje imamo priliku svakodnevno da viđamo na ulici, u prodavnici, školi.

U saradnji sa fotografom Liorom K, hrabra dama Džes Bejker rješila je da pokaže ova ženska tijela onakva kakva zaista jesu, bez fotošopa, efekata i uljepšavanja.

Projekat je nazvala “Otkrivanje”, a 96 žena dogovorile su se preko društvene mreže Facebook da se okupe u Arizoni i stanu obnažene pred objektiv fotografa Liore K.

otkrivanje_tela_zasto_ove_zene_nisu_na_bilbordima.jpg

Kako kaže blogerka Džes, njen cilj je bio da pokaže da i ova prava tijela treba da budu viđena jer samo 5% žena u svijetu ima tijelo kao što viđamo na bilbordima i reklamama. Šta je sa ostalih 95% zapitala se Džo i rješila da ih predstavi očima javnosti.

Ovo nije prvi projekat ove blogerke, a nadamo se da će ih biti još.

Izvor: lovesensa.rs