Ne znamo čak ni da postoji sve dok se ne pojave simptomi koji pokazuju da više ne radi kao prije: tiroida je važna žlijezda u našem tijelu, jer bez hormona koje luči nema normalnog metabolizma.

Osjećate li umor svakog dana, magli vam se vid, gojite se, hvata vas jeza ili gubite kosu? Ili vam se dešava suprotono: često se zadihani, oznojeni, uznemireni? Mogući krivac je tiroida ili štitna žlijezda. Važno je da problem otkrijete na vrijeme, jer uz odgovarajuće liječenje možete izbjeći ozbiljne zdravstvene probleme.

1. Tirodna žlijezda… 

… ima oblik leptira, nalazi se u donjem dijelu vrata ispod Adamove jabučice i proizvodi hormone koji regulišu brzinu metabolizma. Poremećaj njenog rada usporiće ili ubrzati metabolizam jer remeti proizvodnju tiroidnih hormona. Kada je njihov nivo prenizak ili previsok, dolazi do brojnih simptoma.

2. Na pregled…

… treba ići svakih pet godina, počevši od 35. godine. Ljudi sa simptomima ili faktorima rizika moraju raditi testove još češće. Hipotireoza najviše pogađa žene starije od 60 godina, a porodična istorija ove bolesti povećava rizik.

3. Pregled vrata…

... pomaže da uočite uvećanu štitnu žlijezdu. Zabacite glavu unazad i popijte gutljaj vode. Dok gutate, opipajte vrat ispod Adamove jabučice neposredno iznad ključne kosti. Potražite ispupčenja i ponovite postupak nekoliko puta. Ako osjetite bilo kakvu izbočinu ili čvorić, javite se ljekaru!

4. Dijagnostika…

… poremećaja rada štitne žlijezde sprovodi se pomoću teksta krvi koji mjeri nivo tireostimulišućeg hormona (TSH). Ako je visok, to obično znači da je funkcija štitne žlijezde suviše niska (hipotireoza), a ako je nizak, štitna žlijezda je pretjerano aktivna (hipertireoza). Na zahtjev ljekara provjerava se i nivo drugih tireoidnih hormona u krvi.

5. Najčešći uzrok…

… hipotiroidizma je Hašimotova bolest. To je autoimuni poremećaj u kojem tijelo napada štitnu žlijezdu. Rezultat je oštećenje tiroide, pri čemu ona ne proizvodi dovoljno hormona. Hašimotova bolest je često nasljedna, a u nekim slučajevima posljedica problema sa hipofizom. Ova žlijezda se nalazi u mozgu i proizvodi pomenuti TSH, koji stimuliše rad štitne žlijezde. Ako ga hipofiza ne proizvodi dovoljno, nivo tiroidnih hormona će pasti. Ostali uzroci su privremeno zapaljenje štitne žlijezde ili lijekovi koji utiču na njenu funkciju.

6. Najčešći uzrok…

…hipertireoze je Gravesova bolest. To je autoimuni poremećaj koji izaziva oslobađanje visokog nivoa tiroidnih hormona. Jedno od obilježja bolesti je oticanje vrata i očiju (buljavost), koje je vidljivo i neprijatno.

7. Posljedice…

... hipotireoze, ako se ne liječi, jesu visok nivo holesterola i povećan rizik od moždanog udara i infarkta. U težim slučajevima nizak nivo tiroidnih hormona može izazvati gubitak svijesti i po život opasan pad tjelesne temperature. 

… neliječenja hipertireoze jesu srčani problemi i smanjena gustina kostiju.

8. Liječenje hipotireoze…

… u većini slučajeva sprovodi se pomoću hormona štitne žlijezde u vidu pilula, a poboljšanje je primjetno obično u roku od nekoliko nedjelja. Dugoročan tretman povećava energiju, a smanjuje nivo holesterola i težinu. Većina bolesnika mora da uzima terapiju do kraja života.

9. Tretman hipertireoze…

... uključuje antitiroidni lijek za smanjenje količine hormona koje tiroida proizvodi, i često se mora piti i kad problem nestane. Drugi lijekovi mogu smanjiti simptome kao što su ubrzan puls i drhtavica. Druga opcija je radioaktivni jod, koji uništava štitnu žlijezdu u roku 6-18 nedjelja. Kada se štitna žlijezda uništi ili ukloni operacijom, većina pacijenata mora da uzima njene hormone u obliku tableta.

10. Operacija…

… se preporučuje kod hipertireoze u slučaju da lijekovi ne djeluju.

Izvor: lisa.rs