Posljednjih 25 godina Japanke drže rekord kao najdugovječnije žene na svijetu, jer u prosjeku žive 84 i po godine. A uz to se i ne debljaju…

U svojoj knjizi ‘Japanke ne stare, niti se debljaju’ Naomi Moriyama vodi čitatelje u svijet majčine kuhinje u Japanu i otkriva tajne odgovorne za dug i zdrav život. Iako ništa od ovog vjerovatno nije novost koju dosad niste čuli, kad se svi ovi savjeti ujedine i praktikuju cijelog života, rezultati su zaista impresivni. 

Evo dakle japanskog recepta za dug život, koji je istovremeno zdrav i aktivan.

1. Namirnice koje pomažu u mršavljenju, jednostavno su dio svakodnevnih namirnica japanske kuhinje koje se raznovrsno konzumiraju, a to su: riba, morsko bilje, povrće, soja, riža, voće i zeleni čaj. 

2. Japanci svakodnevno uživaju u kuhanim obrocima. Tradicionalni obrok sastoji se od ribe na žaru, zdjelice riže, kuhanog povrća, miso juhe, zelenog čaja i narezanog voća. Japanci konzumiraju gotovo 10% sve ribe na svijetu, iako čine tek 2% svjetske populacije. 

3. Nit vodilja Japanaca pri kuhanju jeste da koriste svježe i sezonske namirnice. Japanski supermarketi su “katedrale svježih namirnica”, te pri pakovanju nije naveden samo datum nego i sat pakiranja, kako biste mogli izabrati, doslovno, najsvježije namirnice. 

4. Japanci jedu više manjih slijedova različite hrane tokom obroka. Moriyama tvrdi da ih se od djetinjstva uči da moraju jesti polako i cijeniti svaki zalogaj. Pravila kojih se moraju držati su slijedeća: nikad ne smiju potpuno napuniti tanjir niti servirati preveliku porciju; svaka namirnica mora biti posebno servirana; manje je uvijek više; svaka namirnica mora biti aranžirana tako da na vidjelo izađe prirodna ljepota; te da je svježe nabolje. 

5. Japanska kuhinja je namjerno lagana i u njoj se polako kuha. Namirnice se većinom kuhaju, kratko prepeku na žaru, kuhaju na pari ili brzo prepeku u woku. 

6. Umjesto s hljebom, Japanci uz sve obroke jedu rižu. Ovo je velika razlika između toga kako se jede na Istoku i Zapadu. 

7. U Japanu se doručak smatra najvažnijim i najvećim obrokom, te se može sastojati od brojnih slijedova koji uključuju zeleni čaj, rižu kuhanu na pari, miso juhu, tofu, mladi luk, morsku travu, omlet ili komad ribe.

8. Slatki deserti se u Japanu jedu rijetko, a kad i jesu na jelovniku obično je riječ o izrazito malim porcijama. To ne znači da Japanke ne vole čokoladu, kolače, sladoled i torte, nego tek da shvate koju snagu ta jela imaju i kakve neželjene posljedice mogu izazvati u tijelu. 

9. Japanci, uopšteno imaju drugačiji stav o hrani. Dok su Zapadnjaci opterećeniji dijetama i problemima s kilogramima, Japance se odgajaju da uživaju u različitosti namirnica bez razmišljanja o dijeti. No zabrinjavajuće je da posljednjih godina raste broj restorana brze hrane u Japanu, koji ostavljaju posljedice na mladima. 

10. Vježbanje je dio svakodnevne rutine u Japanu. Navodno njihova svakodnevica uključuje čitav niz nenamjernog vježbanja, a izgradili su i cijelu kuluturu bicikliranja, hodanja i planinarenja, te uopšteno aktivnog vođenja života.

Izvor: magazin.net.hr